Drożdżówka z truskawkami
Coraz dłuższe dni, ostatnie chwile na szkolnym korytarzu, ostre promienie słońca wpadające co ranek przez okno sypialni i początek sezonu na letnie owoce - z tym właśnie kojarzy mi się czerwiec🍓🍓🍓 I jeszcze z domową drożdżówką z truskawkami, chwytaną w pośpiechu z kuchennego stołu. Maślaną, lekko zarumienioną i pokrytą najpyszniejszą waniliową kruszonką.
Drożdżówka z truskawkami to smak i zapach dzieciństwa, i wracam do tego przepisu jak tylko pojawiają się pierwsze truskawki. Najlepszy poprawiacz humoru, słodka nagroda po ciężkim dniu i wspólny podwieczorek z dziećmi. Drożdżówkę z truskawkami zabieram często na piknik czy całodniową wycieczkę - najczęsciej znika jeszcze po drodze, zanim dotrzemy do celu 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Suche składniki przesyp do miski i wymieszaj.
-
Krok 2
Dodaj ciepłe mleko i jajka, zagnieć ciasto.
-
Krok 3
Dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kruszonka z wanilią:
-
Krok 4
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 5
Wyrośniete ciasto przełóż do formy 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Wysokiej jakości forma metalowa, która doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono!
-
Krok 6
Truskawki przekrój na pół, poukaładaj na cieście. Posyp kruszonką.
-
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze