Faworki drożdżowe
Faworki czy pączki? Oto jest pytanie! Aby rozwiązać ten słodki dylemat, może skusicie się na drożdżowe faworki? Puszyste i pulchne, smażone na głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki, ale uformowane dokładnie w ten sam sposób, co popularny chrust. Zobaczcie na zdjęciach, jakie to proste!
Faworki drożdżowe najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, solidnie posypane cukrem pudrem🤭 Tłusty Czwartek coraz bliżej, więc zerknijcie do przepisu i bądźcie w gotowości😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie faworków drożdżowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże instant oraz cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Wbij jajka i dodaj ciepłe mleko (mleko nie może być zbyt gorące), na końcu rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto na faworki.
-
Krok 3
Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
-
Krok 4
Blat oprósz mąką wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko zagnieć.
-
Krok 5
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość około 5 mm.
-
Krok 6
Rozwałkowane ciasto potnij na prostokąty, następnie każdy z nich natnij pośrodku, przewijając jeden koniec przez otwór.
-
Krok 7
Smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 8
Faworki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz nasze wideo
-
Krok 9
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/faworki-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze