Drożdżowe parowańce ze śliwkami
Parowańce posiadają wiele różnych nazw - pyzy drożdżowe, pampuchy czy parzaki. Jednak zawsze chodzi o jedną i tę samą potrawę. Śliwki węgierki idealnie nadają się do uzupełnienia naszego deseru. Poznaj mój sprawdzony przepis na parowańce ze śliwkami. Idealne na słodki obiad lub podwieczorek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasto na drożdżowe parowańce:
-
Krok 1
Drożdże wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli.
-
Drożdże instant od Dr. Oetkera
Idealne do drożdżowych wypieków na słodko i na słono. Nie wymagają przygotowywania rozczynu. Miej je zawsze pod ręką!
-
Krok 2
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, by przestygło. Do suchych składników dodaj podgrzane mleko, jajka i przestudzone masło.
-
Krok 3
Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie przełóż je do miski, oprósz lekko mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania - na około 1 godzinę.
Nadziewanie parowańców śliwkami:
-
Krok 4
Umyte śliwki nacinaj wzdłuż do połowy, aby tylko pozbyć się pestki i pozostawić śliwkę w całości.
-
Krok 5
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, podziel je na 10 równych części.
-
Krok 6
Każdą część lekko rozpłaszcz, w środek nadziewaj śliwki. Ciasto dokładnie sklejaj, zawijając je pod spód. Bułeczki ułóż na oprószonym mąką blacie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Gotowanie i podawanie:
-
Krok 7
W tym czasie zagotuj wodę w garnku, do gotowania na parze. Wyrośnięte bułki gotuj na parze przez około 10-12 minut.
-
Krok 8
Parowańce podawaj polane jogurtem wymieszanym z cynamonem oraz owocowym sosem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-parowance-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze