1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z lemon curd

Pączki z lemon curd

pączki z lemon curd oblane czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
pączki z lemon curd oblane czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pączki z lemon curd to jeden z moich ulubionych przepisów na Tłusty Czwartek! Słodki pączek, lekko kwaskowe cytrynowo-pomarańczowe nadzienie, a to wszystko oblane ulubioną czekoladą - czego chcieć więcej? Ciasto wychodzi mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką. Pycha! 🍋🍊🍫

↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na pączki z lemon curd:

  • Krok 1

    Masło rozpuść w rondelku, a następnie odstaw je do wystudzenia. Mąkę dokładnie wymieszaj z drożdżami i cukrem.

    mąka i cukier w misce, obok opakowanie drożdży suszonych instant oraz rozpuszczone masło w rondelku
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Do mąki i drożdży dodaj sól, jajka, mleko, spirytus i zagnieć ciasto do połączenia składników.

    mąka wymieszana z drożdżami w misce, obok jajka i mleko w osobnych miseczkach i spirytus w kieliszku
  • Krok 3

    Dodaj ciepłe mleko, a następnie wlewaj rozpuszczone masło cienkim strumieniem. Ciasto wyrabiaj ręcznie do momentu, aż stanie się gładkie i miękkie (wyrobione ciasto będzie lekko klejące).

    wyrobione ciasto drożdżowe na pączki z lemon curd w misce
  • Krok 4

    Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki w misce
  • Krok 5

    Po tym czasie wyciągnij ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 8 cm, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.

    W tym czasie przygotuj lemon curd. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 175°C. Gdy pączki podwoją swoją objętość, wrzucaj partiami kawałki ciasta i smaż do uzyskania brązowego koloru. Gotowe pączki układaj na ręczniku papierowym.

    wycinanie krążków z ciasta drożdżowego na pączki

Lemon curd:

  • Krok 6

    Do miski dodaj cukier, sok z pomarańczy, sok z cytryny, żółtka, skrobię kukurydzianą oraz masło. Następnie dokładnie wymieszaj. Miskę ustaw nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Krem cały czas mieszaj, aż do momentu zgęstnienia.

    cukier w misce nad garnkiem z wodą na kuchence, obok sok z pomarańczy i cytryny, żółtka, skrobia kukurydziana oraz mało pokrojone w kostkę w osobnych miseczkach
  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Następnie zdejmij krem z rondelka i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni. Odstaw do schłodzenia. Upieczone pączki nadziewaj lemon curdem za pomocą tylki z końcówką do nadziewania.

    gotowy krem lemon curd w szklanej misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Czekoladę i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia na małym ogniu. Delikatnie polej pączki czekoladą.

    połamana czekolada w rondelku i śmietanka w miseczce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-lemon-curd

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej