Drożdżówki z makiem
Klasyczne drożdżówki z makiem zwykle kupowane są w drodze do pracy w pobliskiej cukierni. Możesz też z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. ☕ Spróbuj, a przekonasz się jak niewiele trzeba, by umilić sobie dzień. 😄
Zobacz też nasze wskazówki na temat drożdży instant: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na drożdżówki z makiem:
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj ciepłe mleko i roztopione masło.
-
Krok 3
Całość zagnieć i wyrób na jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Nadzienie makowe:
-
Krok 4
W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmielony mak* umieść w misce, zalej go gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Orzechy posiekaj na kawałki.
-
Krok 6
Gdy mak wystygnie, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Formowanie drożdżówek z makiem:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Rozłóż na nim równomiernie masę makową.
-
Krok 8
Zwiń ciasto w roladę od strony szerszego boku. Następnie pokrój ją na kawałki o szerokości 4 cm.
-
Krok 9
Trzonkiem noża (możesz też użyć drewnianej łyżki) naciśnij każdy kawałek wzdłuż środka, aby jego boki uniosły się do góry.
-
Krok 10
Drożdżówki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 11
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12-15 minut.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
-
Krok 12
Po upieczeniu i wystudzeniu polukruj drożdżówki.
Porada:
⭐ Użyłam maku zmielonego, w suchej postaci. Zalewa się go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Jest to wygodne, zwłaszcza gdy potrzebujesz niewielkiej ilości maku.
⭐ Nie próbuj mielić suchych ziaren maku w domu, bo maszynka do mielenia zatrze się. Jeśli nie znajdziesz mielonego maku, namocz tradycyjny mak i następnie zmiel go.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-makiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 3
Komentarze