1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jogurtowe drożdżówki z jabłkiem

Jogurtowe drożdżówki z jabłkiem

Jogurtowe drożdżówki z jabłkami - Wszystkiego Słodkiego
Jogurtowe drożdżówki z jabłkami - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Pyszne jogurtowe drożdżówki z jabłkiem to puszyste bułeczki wilgotniejsze niż tradycyjne drożdżówki. Nie są zbyt słodkie, więc idealnie sprawdzą się jako przekąska w ramach drugiego śniadania. 🍎🍏

Zobacz przy okazji nasze wskazówki, jak upiec idealne ciasto drożdżowe. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na jogurtowe drożdżówki z jabłkiem:

  • Krok 1

    Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, drożdże, cynamon i sól i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jogurt i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wody (ciasto zagniataj około 5 minut).

  • Krok 2

    Ciasto zrobi się bardzo luźne i takie pozostanie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie jabłkowe:

  • Krok 3

    W czasie kiedy ciasto wyrasta, umyj jabłka, obierz je i pokrój w kosteczkę.

  • Krok 4

    Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka i dodaj przyprawy (według upodobań). Podsmażaj przez około 3 minuty, a następnie dodaj cukier (lub miód). Smaż jeszcze kilka minut, aż jabłka nieco się skarmelizują. Następnie przełóż je do innego naczynia i ostudź.

Ciasto na drożdżówki cd.:

  • Krok 5

    Gdy ciasto wyrośnie, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz sporą ilością mąki, a następnie wyłóż na nią ciasto.

  • Krok 6

    Ciasto będzie bardzo luźne, można je lekko zagnieść z mąką, aby wygodniej się z nim pracowało (byle nie za mocno). Podziel je na 8 części, każdą z nich delikatnie uformuj na okrągły, płaski placek i połóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby bułeczki podrosły.

  • Krok 7

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Gdy bułeczki wyrosną, spodem szklanki zrób w nich wgłębienie i nałóż uprażone jabłka.

  • Krok 8

    Brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie włóż blachę do piekarnika. Piecz przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Jeśli lubisz słodszą wersję, możesz posypać bułeczki cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/jogurtowe-drozdzowki-z-jablkiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej