Racuchy z ricottą i żurawiną
Racuchy z ricottą i żurawiną są pysznym pomysłem na karnawałowy deser. 🎊 Żurawina namoczona w rumie idealnie przełamuje smak puszystego, drożdżowego ciasta z dodatkiem serka ricotta. Usmaż je już dziś i ciesz się ich smakiem! 💛
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie racuchów z ricottą i żurawiną:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na racuchy powinny być w temperaturze pokojowej. Żurawinę zalej rumem i odstaw na 30 minut. Gdy owoce wchłoną alkohol, pokrój je na mniejsze kawałki.
-
Krok 2
Do miski przełóż ricottę, cukier i jajka. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
-
Krok 3
Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj drożdże, a następnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 4
Dolej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
-
Krok 5
Do ciasta dodaj masę serową, suszoną żurawinę oraz alkohol, w którym się moczyła. Ciasto na racuchy wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut.
-
Krok 6
Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi objętość).
-
Krok 7
Do dużego garnka wlej olej, podgrzej go do temperatury około 150-160ºC. Dwiema łyżkami formuj podłużne racuchy i ostrożnie wrzucaj partiami na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
-
Krok 8
Racuchy z ricottą i żurawiną wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/racuchy-z-ricotta-i-zurawina |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze