1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Racuchy z ricottą i żurawiną

Racuchy z ricottą i żurawiną

racuchy z ricottą i żurawiną suszoną moczoną w rumie, posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
racuchy z ricottą i żurawiną suszoną moczoną w rumie, posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Racuchy z ricottą i żurawiną są pysznym pomysłem na karnawałowy deser. 🎊 Żurawina namoczona w rumie idealnie przełamuje smak puszystego, drożdżowego ciasta z dodatkiem serka ricotta. Usmaż je już dziś i ciesz się ich smakiem! 💛


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie racuchów z ricottą i żurawiną:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na racuchy powinny być w temperaturze pokojowej. Żurawinę zalej rumem i odstaw na 30 minut. Gdy owoce wchłoną alkohol, pokrój je na mniejsze kawałki.

  • Krok 2

    Do miski przełóż ricottę, cukier i jajka. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

  • Krok 3

    Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj drożdże, a następnie wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 4

    Dolej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

  • Krok 5

    Do ciasta dodaj masę serową, suszoną żurawinę oraz alkohol, w którym się moczyła. Ciasto na racuchy wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut.

  • Krok 6

    Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi objętość).

  • Krok 7

    Do dużego garnka wlej olej, podgrzej go do temperatury około 150-160ºC. Dwiema łyżkami formuj podłużne racuchy i ostrożnie wrzucaj partiami na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

  • Krok 8

    Racuchy z ricottą i żurawiną wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/racuchy-z-ricotta-i-zurawina

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej