1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Świąteczny makowiec gwiazda

Świąteczny makowiec gwiazda

Świąteczny makowiec gwiazda posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Świąteczny makowiec gwiazda posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Makowiec gwiazda to świąteczna wersja makowca drożdżowego. Jestem przekonana, że zachwyci Ciebie i Twoich gości przy stole. Zapach świeżego, drożdżowego ciasta połączony z aromatyczną i bogatą w smaku masą makową to idealny, bożonoarodzeniowy duet. Polecam! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na świąteczny makowiec gwiazda:

  • Krok 1

    Masło roztop w rondelku i ostudź.

  • Krok 2

    W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko i dobrze zagnieć.

  • Krok 3

    Gdy składniki się połączą, dolej ostudzone masło i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

  • Krok 4

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać

Masa makowa:

  • Krok 5

    Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku i odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 6

    Następnie mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka), dodaj do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz sok pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

  • Krok 7

    Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie mieszając.

Formowanie świątecznej gwiazdy makowej:

  • Krok 8

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei, podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje.

  • Krok 9

    Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 24 cm.

  • Krok 10

    Pierwszy placek ułóż w tortownicy, posmaruj go masą makową, zostawiając czyste brzegi. Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi, po czym włóż do lodówki na około 20 minut.

  • Krok 11

    Schłodzone ciasto natnij jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób otrzymasz 16 ramion gwiazdy.

  • Krok 12

    Każde ramię ciasta skręcaj na zmianę trzykrotnie, jedno w prawą stronę, a drugie w lewą i tak po kolei, aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  • Krok 13

    Piekarnik nagrzej do 170ºC i piecz makowiec przez około 40 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

  • Natalia poleca

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

    Natalia poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/swiateczny-makowiec-gwiazda

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej