Świąteczny makowiec gwiazda
Makowiec gwiazda to świąteczna wersja makowca drożdżowego. Jestem przekonana, że zachwyci Ciebie i Twoich gości przy stole. Zapach świeżego, drożdżowego ciasta połączony z aromatyczną i bogatą w smaku masą makową to idealny, bożonoarodzeniowy duet. Polecam! 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na świąteczny makowiec gwiazda:
-
Krok 1
Masło roztop w rondelku i ostudź.
-
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko i dobrze zagnieć.
-
Krok 3
Gdy składniki się połączą, dolej ostudzone masło i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
-
Krok 4
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Masa makowa:
-
Krok 5
Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku i odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 6
Następnie mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka), dodaj do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz sok pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Krok 7
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie mieszając.
Formowanie świątecznej gwiazdy makowej:
-
Krok 8
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei, podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje.
-
Krok 9
Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 24 cm.
-
Krok 10
Pierwszy placek ułóż w tortownicy, posmaruj go masą makową, zostawiając czyste brzegi. Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi, po czym włóż do lodówki na około 20 minut.
-
Krok 11
Schłodzone ciasto natnij jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób otrzymasz 16 ramion gwiazdy.
-
Krok 12
Każde ramię ciasta skręcaj na zmianę trzykrotnie, jedno w prawą stronę, a drugie w lewą i tak po kolei, aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Krok 13
Piekarnik nagrzej do 170ºC i piecz makowiec przez około 40 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Natalia poleca
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/swiateczny-makowiec-gwiazda |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze