Drożdżowy odrywaniec ze śliwkami
Połączenie drożdży, śliwek i cynamonu pachnie i smakuje obłędnie!💜Idealnie pasuje do jesiennej aury, a nic tak nie koi serduszka jak dmowe drożdżowe ciasto.
Tym razem w wersji odrywanej - drożdżowy odrywaniec ze śliwkami wyglądem przypomina chlebek. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu - odrywany palcami, popijany zimnym mlekiem lub w towarzystwie ciepłego kakao 🍂
Przygotuj ze mną drożdżowy odrywaniec ze śliwkami - w opisie krok po kroku pokazuję, jak podzielić i złożyć ciasto w keksówce. Prosty przepis na drożdżówkę w nieco innej, rustykalnej wersji.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na odrywany chlebek
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Mleko wymieszaj z pastą waniliową i jajkami. Do suchych składników przelej mokre i zagnieć.
-
Krok 2
Zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Na końcu dodaj miękkie masło. Zagniecione ciasto przykryj szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto zagnieć i przełóż na blat oprószony mąką.
-
Krok 5
Rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków miał 60 cm.
-
Krok 6
Pokrój na sześć prostokątów.
-
Krok 7
Każdy z nich posmaruj powidłami.
-
Krok 8
Układaj jeden na drugim. Podziel na cztery części.
-
Krok 9
Poukładaj pionowo w keksówce o długości około 30 cm. Posyp cukrem wymieszanym cynamonem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Możesz skorzystać z mojego przepisu na powidła śliwkowe.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowy-odrywaniec-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze