Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą
💜 Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień. 🍁 Ciasto oczywiście smakuje przepysznie o każdej porze roku, ale mi nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi smakami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Ciasto jest przepyszne, lekko kwaśne od śliwek i słodkie dzięki warstwie bezy - smaki są idealnie wyważone!
💜 Przy okazji zajrzyj także do naszego poradnika, jak zrobić idealny spód na tartę!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Migdałowe ciasto kruche na tartę ze śliwkami i bezą:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko i szybko zagnieć ciasto.
-
Krok 2
Owiń je folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj je widelcem.
-
Może się przydać
Okrągła forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 4
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na nie suchą fasolę w celu obciążenia ciasta. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
-
Krok 5
Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Roztrzep żółtko i posmaruj nim ciasto tak, aby zakryć ewentualne pęknięcia. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 10 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie śliwkowe:
-
Krok 6
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 7
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z wodą i wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj przez około 5 minut. Na końcu dodaj cynamon i wymieszaj.
-
Krok 8
Śliwki przestudź, a następnie przełóż je na upieczone ciasto.
Beza:
-
Krok 9
Piekarnik nagrzej do 120°C. Białka i cukier ubijaj na średnich obrotach do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.
-
Krok 10
Bezę przełóż na śliwki, a następnie posyp ją płatkami migdałów.
-
Krok 11
Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 70 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/migdalowa-tarta-ze-sliwkami-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze