1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z malinami i agrestem

Kruche ciasto z malinami i agrestem

kruche ciasto z malinami i agrestem pokrojone na kawałki
kruche ciasto z malinami i agrestem pokrojone na kawałki
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Przedstawiamy fantazyjne kruche ciasto ze słodkimi malinami i niedocenianym w wielu kuchniach, lekko kwaskowatym agrestem. Kolorowy duet ukryty został w budyniowej piance pod kruchym wierzchem ciasta. Po prostu pycha! Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kruchego ciasta:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć.

  • Krok 2

    Ciasto podziel na dwie części, mniejszą 2/5 i większą 3/5 całości. Zawiń je w folię i włożyłam do lodówki, aby się schłodziły.

  • Krok 3

    Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.

Budyniowa pianka z malinami i agrestem:

  • Krok 4

    Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki.

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Do ubitej masy stopniowo wsypuj budyń śmietankowy i ponownie całość zmiksuj.

  • Krok 6

    Następnie cienką strużką wlej olej i zmiksuj do połączenia składników.

  • Krok 7

    Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym gęsto ułóż owoce. Na wierzch budyniowej masy, zetrzyj drugą część ciasta, wstaw do piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.

  • Może się przydać

    Dwustronna, dwukolorowa rękawica kuchenna. Pięknie się prezentuje!

    Może się przydać

Dekorowanie ciasta:

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-malinami-i-agrestem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej