Kruche ciasto z malinami i agrestem
Przedstawiamy fantazyjne kruche ciasto ze słodkimi malinami i niedocenianym w wielu kuchniach, lekko kwaskowatym agrestem. Kolorowy duet ukryty został w budyniowej piance pod kruchym wierzchem ciasta. Po prostu pycha! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchego ciasta:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Ciasto podziel na dwie części, mniejszą 2/5 i większą 3/5 całości. Zawiń je w folię i włożyłam do lodówki, aby się schłodziły.
-
Krok 3
Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.
Budyniowa pianka z malinami i agrestem:
-
Krok 4
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Do ubitej masy stopniowo wsypuj budyń śmietankowy i ponownie całość zmiksuj.
-
Krok 6
Następnie cienką strużką wlej olej i zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 7
Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym gęsto ułóż owoce. Na wierzch budyniowej masy, zetrzyj drugą część ciasta, wstaw do piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.
-
Może się przydać
Dwustronna, dwukolorowa rękawica kuchenna. Pięknie się prezentuje!
Dekorowanie ciasta:
-
Krok 8
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-malinami-i-agrestem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze