Mazurek czekoladowy z sezamkami
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście to wielkanocny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat tego tradycyjnego ciasta. Z suszonymi owocami, orzechami lub w opcjach wegańskich. Jeśli należysz do wielbicieli nieco orientalnych smaków i od czasu do czasu lubisz pochrupać sezamki, ten mazurek będzie dla Ciebie doskonały! Chrupiący, niezbyt gruby spód, a do tego kajmakowa masa, przełamana goryczą wytrawnej czekolady, która w połączeniu z kremem sezamkowym i tworzy fantastycznie zgrane trio.
Poznaj sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy z sezamkami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy spód mazurka:
-
Krok 1
Wszyskie składniki na spód mazurka umieść w misie i zagnieć.
-
Krok 2
Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4.
-
Krok 4
Ciasto rozwałkuj podsypując nieco mąką, przłóż na formę 25 x 35 cm, nakłuwając je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wałeczki. Ponacinaj je pod kątem ostrą końcówką.
-
Krok 5
Ciasto piecz w w rozgrzanym piekarniku do 190°C około 15 minut, do zrumienienia.
-
Magda poleca
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera jest modnym dodatkiem w kuchni. Ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika. Jest dwustonna, pasuje na obie dłonie!
Masa do mazurka:
-
Krok 6
Masę kajmakową i czekoladę przełóż miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz kuchenki w osobnym garnuszku rozpuśc samą czekoladę i wymieszaj z kajmakiem.
-
Krok 7
Sezamki przełóż do makasera i pokrusz na piasek.
-
Krok 8
Wmieszaj do masy czekoladowo kajmakowej.
-
Krok 9
Masę przełóż na wystudzony spód i odstaw do lodówki do stężenia nadzienia.
Do dekoracji:
-
Krok 10
Przed podaniem posyp pokruszonymi kawałkami sezamkó i jadalnymi kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy-z-sezamkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze