1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek czekoladowy z sezamkami

Mazurek czekoladowy z sezamkami

mazurek czekoladowy z sezamkami wszystkiego słodkiego
mazurek czekoladowy z sezamkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście to wielkanocny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat tego tradycyjnego ciasta. Z suszonymi owocami, orzechami lub w opcjach wegańskich. Jeśli należysz do wielbicieli nieco orientalnych smaków i od czasu do czasu lubisz pochrupać sezamki, ten mazurek będzie dla Ciebie doskonały! Chrupiący, niezbyt gruby spód, a do tego kajmakowa masa, przełamana goryczą wytrawnej czekolady, która w połączeniu z kremem sezamkowym i tworzy fantastycznie zgrane trio.

Poznaj sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy z sezamkami! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód mazurka:

  • Krok 1

    Wszyskie składniki na spód mazurka umieść w misie i zagnieć.

    Składniki na mazurek: mąka, cukier puder, zimne masło, żółtka i sól w misie melaksera
  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

    zagniecione w kulkę kruche ciasto na mazurek
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4.

    przecięta kulka ciasta na mazurek na blacie
  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj podsypując nieco mąką, przłóż na formę 25 x 35 cm, nakłuwając je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wałeczki. Ponacinaj je pod kątem ostrą końcówką.

    nieupieczony spód mazurka w formie do pieczenia
  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrzanym piekarniku do 190°C około 15 minut, do zrumienienia.

    upieczony spód mazurka wielkanocnego w formie do pieczenia
  • Magda poleca

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera jest modnym dodatkiem w kuchni. Ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika. Jest dwustonna, pasuje na obie dłonie!

    Magda poleca

Masa do mazurka:

  • Krok 6

    Masę kajmakową i czekoladę przełóż miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz kuchenki w osobnym garnuszku rozpuśc samą czekoladę i wymieszaj z kajmakiem.

    w miseczce masa kajmakowa z kawałkami czekolady obok miseczka z sezamkami
  • Krok 7

    Sezamki przełóż do makasera i pokrusz na piasek.

    w malakserze bosch pokruszone sezamki obok różowa miseczka
  • Krok 8

    Wmieszaj do masy czekoladowo kajmakowej.

    w szklanej miseczce czekoladowe nadzienie do mazurka z sezamkami
  • Krok 9

    Masę przełóż na wystudzony spód i odstaw do lodówki do stężenia nadzienia.

    upieczony mazurek z kremem czekoladowymi i sezamkami

Do dekoracji:

  • Krok 10

    Przed podaniem posyp pokruszonymi kawałkami sezamkó i jadalnymi kwiatami.

    na białym stole ozdobiony świeżymi kwiatami mazurek czekoladowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy-z-sezamkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej