Leśny mini deser na migdałowym spodzie
Ciasteczka migdałowe to idealny przepis dla osób zabieganych. :) Możesz je upiec kilka dni wcześniej i ozdobić kilkanaście minut przed pojawieniem się gości. Z dobrą kawą te malutkie, urocze deserki smakują po prostu doskonale. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu migdałowego:
-
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.
-
Krok 2
Dodaj mąkę i mielone migdały, wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto migdałowe wałkuj partiami na grubość około 7 milimetrów (pozostałą część pozostaw w lodówce). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7 cm i smaruj roztrzepanym żółtkiem.
-
Może się przydać
Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.
-
Krok 4
Ciasteczka migdałowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudź i schowaj na później lub od razu udekoruj kremem i owocami.
Krem:
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
-
Krok 6
Pod koniec ubijania dodaj dżem z owoców leśnych, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i krótko zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 7
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i formuj małe stożki, wzdłuż brzegu każdego ciastka. Środek leśnych mini deserów wypełnij owocami.
-
Magda poleca
Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/lesny-mini-deser-na-migdalowym-spodzie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze