1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Kruche ciasto z czerwonymi owocami i kruszonką

Kruche ciasto z czerwonymi owocami i kruszonką

Kawałek  kruchego ciasta z czerwonymi owocami i kruszonką na talerzyku z sosem waniliowym- Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Delikatne, półkruche ciasto, spora porcja czerwonych owoców i całe mnóstwo chrupiącej, maślanej kruszonki. Czy może być smaczniej?😍

Sprawdź przepis na kruche ciasto z czerwonymi owocami i kruszonką🍒🍓🫐 Dodatek Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera sprawia, że owoce wystarczy krótko zagotować i nie stracą swojego intensywnego koloru. To także dobry wybór, jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru w dżemie 😉

Kruche ciasto można podawać z gałką śmietankowych lodów lub sosem waniliowym Dr. Oetkera💛


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem. Piekarnik nastaw na 180°C.

    Spód prostokątnej formy, wyłożony papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    W misie miksera umieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Krótko zagnieć do połączenia składników.

    Na blacie kuchennym robot kuchenny firmy Bosch. Obok kostka masła lurpak, opakowanie proszku do pieczenia, ekstraktu waniliowego, żółtka w miseczce, cukier i kwaśna śmietana.
  • Krok 3

    Dno i boki (ok. 1 cm) formy wyłóż ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Po wyjęciu ciasta zwiększ temperaturę piekarnika do 190°C.

    Wyłożone ciasto w formie.

Warstwa owocowa:

  • Krok 4

    W garnku umieść wszystkie owoce (truskawki możesz pokroić na kawałki). Dodaj Żelfix 3:1, wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając.

    Przygotowane owoce w garnku. Obok na blacie opakowanie żelfix'u 3:1
  • Krok 5

    Dodaj cukier i gotuj następne 3 minuty, cały czas mieszając. 

    Zagotowane owoce z żelfixem w garnku. Obok cukier w miseczce.
  • Krok 6

    Odstaw dżem do ostygnięcia.

    Przygotowany dżem z owoców w garnku.

Kruszonka:

  • Krok 7

    Masło, mąkę, cukier i ekstrakt zagnieć szybko do uzyskania kruszonki.

    Gotowa kruszonka w misce.

Pieczenie:

  • Krok 8

    Na kruchy spód wylej dżem z owoców.

    Dżem z owoców wyłożony na cieście.
  • Krok 9

    Całość posyp kruszonką i płatkami migdałów. 

    Ciasto posypane kruszonką.
  • Krok 10

    Piecz około 40 minut do momentu, aż kruszonka się zarumieni.

    Upieczone ciasto.

Sos waniliowy:

  • Krok 11

    Do naczynia wlej 250 ml zimnego mleka (lub w temperaturze pokojowej). Dodaj sos waniliowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę, aby sos zgęstniał.

    Opakowanie sosu waniliowego Dr. Oetkera. Obok wymieszany sos.
  • Krok 12

    Kawałek ciasta podawaj polany sosem waniliowym.

    Kawałek ciasta kruchego z owocami i kruszonką oraz sosem waniliowym.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-z-czerwonymi-owocami-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej