1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Ciasto z musem jab艂kowym

Ciasto z musem jab艂kowym

ciasto z musem jab艂kowym na talerzyku- Wszystkiego S艂odkiego
ciasto z musem jab艂kowym na talerzyku- Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 12 ocen

Ciasto z musem jab艂kowym to klasyka polskich wypieków. Pasuje do ka偶dej okazji, za艣 swoim klasycznym smakiem zaskakuje kolejne pokolenia! 馃槉

Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie musi by膰 czasoch艂onne i skomplikowanie. Ba! Przepis na ekspresow膮 szarlotk臋 naprawd臋 istnieje, a Ty trafi艂e艣 w bardzo dobre miejsce!

Do upieczenia ciasta z gotowym musem jab艂kowym ze s艂oika potrzebujesz przede wszystkim... musu jab艂kowego, który mo偶esz przygotowa膰 w dowolnej chwili, odstawi膰 do kuchennej spi偶arni i… wykorzysta膰 kiedy tylko chcesz, nie tylko do ciasta! 馃槉

Je艣li jednak lubisz w cie艣cie kawa艂ki jab艂ek to skorzystaj z przepisu na pra偶one jab艂ka ze s艂oika. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z musem jab艂kowym! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta p贸艂kruchego:

  • Krok 1

    Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misie i zagnie膰 na jednolite ciasto. 

    Po艂ow臋 ciasta zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lodówki.

    ciasto p贸艂kruche
  • Krok 2

    Prostok膮tn膮 form臋 do ciasta (33 x 23 cm) wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

    prostok膮tna forma do pieczenia Wilton wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Mo偶e si臋 przyda膰!

    Uniwersalna forma do pieczenia sprawdzi si臋 idealnie w Twojej kuchni. W zestawie z pokryw膮 u艂atwi przechowywanie i transport ciasta.

    Mo偶e si臋 przyda膰!
  • Krok 3

    Drug膮 po艂ow臋 ciasta rozwa艂kuj na wielko艣膰 formy i wy艂ó偶 nim dno.

    Nak艂uj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut do zrumienienia.

    Nie wy艂膮czaj piekarnika.

    ciasto p贸艂kruche na sp贸d

Nadzienie z musu jab艂kowego do ciasta:

  • Krok 4

    Mus jab艂kowy wymieszaj dok艂adnie ze skrobi膮 ziemniaczan膮. Mo偶esz doda膰 te偶 cynamon jesli lubisz.

    mus jab艂kowy z cynamonem Dr. Oetkera i skrobi膮 ziemniaczan膮
  • Krok 5

    Na podpieczony spód wysyp bu艂k臋 tart膮 a nast臋pnie wy艂ó偶 mus jab艂kowy.

    mus jab艂kowy wyk艂adany na sp贸d z p贸艂kruchego ciasta
  • Krok 6

    Sch艂odzon膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kuj na oprószonym m膮k膮 blacie i u艂ó偶 na wierzchu musu.

    Ponak艂uwaj ciasto widelcem.

    rozwa艂kowane ciasto p贸艂kruche uk艂adane na musie jab艂kowy
  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 50-55 minut, a偶 wierzch si臋 zarumieni.

    Odstaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    upieczone ciasto z musem jab艂kowym
  • M膮ka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.

    M膮ka pszenna Polka do ciast
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/ciasto-z-musem-jablkowym

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej