Ciasto z musem jab艂kowym
Ciasto z musem jab艂kowym to klasyka polskich wypieków. Pasuje do ka偶dej okazji, za艣 swoim klasycznym smakiem zaskakuje kolejne pokolenia! 馃槉
Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie musi by膰 czasoch艂onne i skomplikowanie. Ba! Przepis na ekspresow膮 szarlotk臋 naprawd臋 istnieje, a Ty trafi艂e艣 w bardzo dobre miejsce!
Do upieczenia ciasta z gotowym musem jab艂kowym ze s艂oika potrzebujesz przede wszystkim... musu jab艂kowego, który mo偶esz przygotowa膰 w dowolnej chwili, odstawi膰 do kuchennej spi偶arni i… wykorzysta膰 kiedy tylko chcesz, nie tylko do ciasta! 馃槉
Je艣li jednak lubisz w cie艣cie kawa艂ki jab艂ek to skorzystaj z przepisu na pra偶one jab艂ka ze s艂oika. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z musem jab艂kowym!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta p贸艂kruchego:
-
Krok 1
Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misie i zagnie膰 na jednolite ciasto.
Po艂ow臋 ciasta zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lodówki.
-
Krok 2
Prostok膮tn膮 form臋 do ciasta (33 x 23 cm) wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C
-
Mo偶e si臋 przyda膰!
Uniwersalna forma do pieczenia sprawdzi si臋 idealnie w Twojej kuchni. W zestawie z pokryw膮 u艂atwi przechowywanie i transport ciasta.
-
Krok 3
Drug膮 po艂ow臋 ciasta rozwa艂kuj na wielko艣膰 formy i wy艂ó偶 nim dno.
Nak艂uj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut do zrumienienia.
Nie wy艂膮czaj piekarnika.
Nadzienie z musu jab艂kowego do ciasta:
-
Krok 4
Mus jab艂kowy wymieszaj dok艂adnie ze skrobi膮 ziemniaczan膮. Mo偶esz doda膰 te偶 cynamon jesli lubisz.
-
Krok 5
Na podpieczony spód wysyp bu艂k臋 tart膮 a nast臋pnie wy艂ó偶 mus jab艂kowy.
-
Krok 6
Sch艂odzon膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kuj na oprószonym m膮k膮 blacie i u艂ó偶 na wierzchu musu.
Ponak艂uwaj ciasto widelcem.
-
Krok 7
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 50-55 minut, a偶 wierzch si臋 zarumieni.
Odstaw do ca艂kowitego wystudzenia.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/ciasto-z-musem-jablkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze