1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta sernikowa z wiśniami

Tarta sernikowa z wiśniami

Tarta sernikowa z wiśniami w formie do tarty - Wszystkiego Słodkiego
Tarta sernikowa z wiśniami w formie do tarty - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Tarta sernikowa z wiśniami 🍒 to połączenie kruchego spodu na tartę, masy sernikowej i pysznych wiśni zagotowanych z wiśniowym kisielem. Takie połączenie komponuje się wyśmienicie i może zaskoczyć smakiem niejedno podniebienie. To co, spróbujesz? 😉

❤️ A jeśli lubisz wszelkie tarty, to zobacz nasze wskazówki, jak zrobić idealny spód na tartę?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu na tartę sernikową z wiśniami:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, owiń folią i schładzaj w lodówce przez około 30-40 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj nieco ponad wielkość formy, podsyp lekko mąką (można rozwałkować również pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).

  • Krok 3

    Rozwałkowane ciasto dokładnie ułóż w formie, a nadmiar wystający poza brzegi odetnij. Formę z ciastem włóż jeszcze na około 10 minut do lodówki. Po tym czasie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź.

Masa sernikowa:

  • Krok 4

    Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, śmietankę i cukier puder. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby dokładnie się rozpuściła (nie gotuj!).

  • Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

    Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki masy sernikowej i wymieszaj. Następnie przełóż do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Gotową masę przełóż na wystudzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Warstwa wiśniowa:

  • Krok 7

    Żelatynę do przygotowania warstwy wiśniowej umieść w małym kubeczku, zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj i odstaw do rozpuszczenia.

  • Krok 8

    Wydrylowane wiśnie umieść w garnuszku, dodaj 2 łyżki cukru, sok z cytryny i 250 ml wody (1 szklanka). Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj. Pozostałą część wody wymieszaj z kisielem i dodaj do wiśni.

  • Krok 9

    Często mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wyłóż na wierzch tarty. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-sernikowa-z-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej