Spód do tarty z mąką migdałową
Marzy Ci się idealne kruche ciasto? Takie, które nie łamie zębów, świetnie komponuje się z każdym nadzieniem i w dodatku nie zjeżdża z formy podczas pieczenia?
Spód do tarty z mąką migdałową spełnia wszystkie warunki. Delikatny i kruchy, jest genialną bazą do przygotowania pysznych tart. O czym należy pamiętać, przygotowując kruche ciasto na tartę?🥧
Sekret tkwi w krótkim zagniataniu ciasta - tak, aby niepotrzebnie go nie ogrzewać. Dzięki temu nie stanie się twarde jak kamień. Kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego już piekarnika, wyjęte prosto z zamrażarki. Ciasto podczas pieczenia nie obkurczy się i będzie trzymać swoją formę.
Wypróbuj przepis na kruchy spód do tarty z mąką migdałową i wyczaruj bajecznie pyszne ciasta!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krok 1
-
Krok 1
W misie miksera wymieszaj krótko mąkę, mąkę migdałową, cukier puder i cukier z wanilią.
-
Krok 2
Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto. Konsystencją przypominać będzie kruszonkę.
-
Krok 3
Dodaj jajko i zagnieć krótko tylko do połączenia składników. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówko na około godzinę.
-
Krok 4
Ciasto rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieś do formy do tarty (polecam tę z wyjmowanym dnem), wyrównaj i nakłuj widelcem. Odstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.
-
Krok 5
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/spod-dotarty-z-maka-migdalowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze