1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Spód do tarty z mąką migdałową

Spód do tarty z mąką migdałową

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Marzy Ci się idealne kruche ciasto? Takie, które nie łamie zębów, świetnie komponuje się z każdym nadzieniem i w dodatku nie zjeżdża z formy podczas pieczenia?

Spód do tarty z mąką migdałową spełnia wszystkie warunki. Delikatny i kruchy, jest genialną bazą do przygotowania pysznych tart. O czym należy pamiętać, przygotowując kruche ciasto na tartę?🥧

Sekret tkwi w krótkim zagniataniu ciasta - tak, aby niepotrzebnie go nie ogrzewać. Dzięki temu nie stanie się twarde jak kamień. Kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego już piekarnika, wyjęte prosto z zamrażarki. Ciasto podczas pieczenia nie obkurczy się i będzie trzymać swoją formę. 

Wypróbuj przepis na kruchy spód do tarty z mąką migdałową i wyczaruj bajecznie pyszne ciasta!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krok 1

  • Krok 1

    W misie miksera wymieszaj krótko mąkę, mąkę migdałową, cukier puder i cukier z wanilią.

  • Krok 2

    Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto. Konsystencją przypominać będzie kruszonkę.

  • Krok 3

    Dodaj jajko i zagnieć krótko tylko do połączenia składników. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówko na około godzinę.

  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieś do formy do tarty (polecam tę z wyjmowanym dnem), wyrównaj i nakłuj widelcem. Odstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.

  • Krok 5

    Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/spod-dotarty-z-maka-migdalowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej