Tarta tiramisu
Moje rzymskie wakacje w tym roku odbyły się... palcem po słodkiej, kulinarnej mapie. Jeśli włoskie desery powodują u Was przyspieszone bicie serca, z pewnością pokochacie przepis na tartę tiramisu. ☕
Wszystko, co najlepsze w tym klasycznym deserze, postanowiłam zamknąć w kakaowej tarcie z kruchego ciasta. Wypełniona nasączonymi w aromatycznym espresso biszkoptami savoiardi i przykryta delikatnym ganache z białej czekolady tworzy idealnie wyważoną całość. Nie żałujcie dobrego kakao do oprószenia!😉
Przygotuj tartę tiramisu razem ze mną!
*Pracę nad tartą można spokojnie rozłożyć na dwa dni - pierwszego dnia przygotuj ganache z czekolady i odstaw go do schłodzenia.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kakaowy spód:
-
Krok 1
Zagnieć wszystkie składniki na kakaowy spód.
-
Krok 2
Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 3
Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 24 cm, wyłóż schłodzonym ciastem. Wyrównaj brzegi, nakłuj delikatnie widelcem i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ganache z białej czekolady:
-
Krok 4
Podgrzej 100 ml śmietanki do momentu, aż będzie gorąca. Gorącą śmietanką zalej czekoladę (pokrojoną lub w kaletkach), lekko przemieszaj i odczekaj około 1-2 minuty.
Następnie wymieszaj dokładnie i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Krok 5
Mascarpone oraz pozostałe 100 ml śmietanki przełóż do misy. Dodaj schłodzony ganache z czekolady i ubijaj do uzyskania puszystej i stabilnej konsytencji. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią.
Składanie tarty tiramisu:
-
Krok 6
Połowę kremu rozprowadź na dnie tarty.
-
Krok 7
Krem oprósz kakao, a następnie ułóż podłużne biszkopty nasączone w kawie. Możesz też dodać amaretto do nasączenia🤭
-
Krok 8
Biszkopty przykryj drugą warstwą kremu, ale tym razem przełóż krem do worka cukierniczego i wyciskaj małe porcje kremu obok siebie.
-
Krok 9
Oprósz kakao i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tarta będzie najlepsze kolejnego dnia 😋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tiramisu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze