1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta tiramisu

Tarta tiramisu

Tarta tiramisu na kakaowym, kruchym spodzie z kremem z białej czekolady, posypana kakao - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Moje rzymskie wakacje w tym roku odbyły się... palcem po słodkiej, kulinarnej mapie. Jeśli włoskie desery powodują u Was przyspieszone bicie serca, z pewnością pokochacie przepis na tartę tiramisu. ☕

Wszystko, co najlepsze w tym klasycznym deserze, postanowiłam zamknąć w kakaowej tarcie z kruchego ciasta. Wypełniona nasączonymi w aromatycznym espresso biszkoptami savoiardi i przykryta delikatnym ganache z białej czekolady tworzy idealnie wyważoną całość. Nie żałujcie dobrego kakao do oprószenia!😉

Przygotuj tartę tiramisu razem ze mną!

 

*Pracę nad tartą można spokojnie rozłożyć na dwa dni - pierwszego dnia przygotuj ganache z czekolady i odstaw go do schłodzenia.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kakaowy spód:

  • Krok 1

    Zagnieć wszystkie składniki na kakaowy spód.

    Na blacie składniki potrzebne do przygotowania kakaowego spodu do tarty tiramisu.
  • Krok 2

    Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

    Zagniatanie kakaowego ciasta kruchego robotem kuchennym.
  • Krok 3

    Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 24 cm, wyłóż schłodzonym ciastem. Wyrównaj brzegi, nakłuj delikatnie widelcem i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone kakaowe ciasto kruche, studzące się na kratce.

Ganache z białej czekolady:

  • Krok 4

    Podgrzej 100 ml śmietanki do momentu, aż będzie gorąca. Gorącą śmietanką zalej czekoladę (pokrojoną lub w kaletkach), lekko przemieszaj i odczekaj około 1-2 minuty.

    Następnie wymieszaj dokładnie i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

    Na blacie kuchennym opakowanie białej czekolady Callebaut W2, a obok w miseczce rozpuszczona czekolada biała ze śmietanką.
  • Krok 5

    Mascarpone oraz pozostałe 100 ml śmietanki przełóż do misy. Dodaj schłodzony ganache z czekolady i ubijaj do uzyskania puszystej i stabilnej konsytencji. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią.

    Na blacie kuchennym opakowanie cukru z wanilią, obok śmietanka z masarpone w misie miksera i rozpuszczona biała czekolada ze śmietanką.

Składanie tarty tiramisu:

  • Krok 6

    Połowę kremu rozprowadź na dnie tarty.

    Pierwsza warstwa ganachu z białej czekolady nałożona na kruchy, kakaowy spód.
  • Krok 7

    Krem oprósz kakao, a następnie ułóż podłużne biszkopty nasączone w kawie. Możesz też dodać amaretto do nasączenia🤭

    Ułożone biszkopty nasączone kawą na ganachu z białej czekolady.
  • Krok 8

    Biszkopty przykryj drugą warstwą kremu, ale tym razem przełóż krem do worka cukierniczego i wyciskaj małe porcje kremu obok siebie.

    Nałożony ganache z białej czekolady na tartę tiramisu.
  • Krok 9

    Oprósz kakao i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tarta będzie najlepsze kolejnego dnia 😋

    Gotowa tarta tiramisu posypana kakao.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tiramisu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej