1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.
Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami 🍫🍓– raj dla podniebienia i wszystko czego potrzeba dziś do szczęścia! O połączeniach czekolady z owocami można by pisać długo, jednak jestem przekonana, że jeszcze przyjemniejsze jest próbowanie! Dziś coś w sam raz na dobry początek gorącego tygodnia – czekoladowa tarta z truskawkami.❤️ Co ważne – przygotowuje się ją szybko, prosto i bez pieczenia. Wnętrze tarty wypełnia obłędnie czekoladowy ganache, a dodatkowego uroku i intensywnego, czekoladowego aromatu dodaje czarne kakao, którego użyłam do przygotowania spodu. Mniam! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty czekoladowej:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz na piasek.

    Herbatniki kakaowe pokruszone na piasek
  • Krok 2

    Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

    Czarne Kakao Dr. Oetkera z pokruszonymi herbatnikami w misce i masło w miseczce.
  • Krok 3

    Ciasto przełóż na spód formy o wymiarach 18 x 28 cm. Odstaw do lodówki.

    Kakaowe ciasto wyłożone na dno formy o wymiarach 18 x 28 cm

Czekoladowy ganache:

  • Krok 4

    Śmietankę przelej do garnka i podgrzej. Odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę.

    Śmietanka z połamaną czekoladą w garnku.
  • Krok 5

    Po kilku minutach dokładnie wymieszaj do momentu aż czekolada idealnie się rozpuści.

    Czekolada rozpuszczona w śmietance w garnuszku
  • Magda poleca

    Silikonowa mini szpatułka to coś, co zawsze mam pod ręką podczas przygotowywania przepisów. Idealnie nadaje się do mieszania czy wyrównania ciasta w blaszce. Wygodna, drewniana rączka świetnie sprawdza się przy wyższych naczyniach.

    Magda poleca
  • Krok 6

    Masę przelej do szklanej miseczki i przykryj folia spożywczą tak, by stykała się z czekoladą. Odstaw do schłodzenia na kilka godzin, do stężenia kremu.

    Czekoladowy ganache przełożony do szklanej miseczki i przykryty folią spożywczą
  • Krok 7

    Krem jest dość ciężki, przed wyłożeniem go na tartę podbij go mikserem, do uzyskania lżejszej bardziej puszystej konsystencji.

    Krem czekoladowy ubity mikserem w szklanej misce
  • Krok 8

    Krem przełóż na spód ciasta. Przed podaniem poukładaj truskawki na krem.

    Krem przełożony na czekoladowy spód tarty
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/intensywnie-czekoladowa-tarta-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej