1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i białą czekoladą na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Święta bez glutenu, ale nadal pełne smaku? Z dobrym przepisem na mazurek bezglutenowy z kajmakiem to jak najbardziej możliwe 🌾Wielkanocny klasyk, bez którego nie wyobrażam sobie świętowania🌷

Podstawą dobrego ciasta kruchego w wersji bezglutenowej są idealne proporcje mieszanki różnych mąk. Spód do mazurka nie może być za twardy, ani nie powinien się kruszyć. Zerknijcie na listę składników 😉

Nadzienie do mazurka, jedyne słuszne, to kajmak w połączeniu z białą czekoladą. Jego słodycz koniecznie przełamcie sporą szczyptą soli, a krem nie będzie mdły.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek bezglutenowy:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę owsianą z ryżową, jaglaną oraz ze skrobią ziemniaczaną. Dodaj cukier, masło, żółtka oraz pastę z wanilii.

    składniki na kruche ciasto bezglutenowe
  • Krok 2

    Zagnieć składniki na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

    Zagniecione ciasto bezglutenowe.
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto podsyp mąką owsianą i rozwałkuj na wybrany kształt. U mnie był to kształ jajka o długości 25 cm i szerokości 19 cm. Z podanej proporcji na ciasto - uzyskasz 2 takie mazurki lub 1 większy prostokątny.

    Następnie wytnij z ciasta paseczki, które będą tworzyć boki mazurka. Dodatkowo wycięłam z ciasta motylka oraz małe kwiatki, które ułożyłam na bokach mazurka. Kilka kwiatków pozostawiłam do upieczenia jako dekoracja.

    Placek ciasta kruchego bezglutenowego oraz foremki do pieczenia.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 22 minuty. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Pamiętaj, że małe kwiatki do dekoracji oraz motylek upieką się szybciej, więc obserwuj ciasto i wyciągnij ciasteczka szybciej.

    Upieczone ciasto bezglutenowe na mazurek.

Kajmakowe nadzienie:

  • Krok 5

    Do małęgo garnka przełóż masę kajmakową, czekoladę oraz sól. Podgrzej masę, mieszając w trakcie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W garnku kajmak. Obok czekolada W2 Callebaut.
  • Krok 6

    Przelej jeszcze ciepłą masę na mazurek.

    Mazurek wypełniony masą kajmakową.

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Udekoruj czekoladowymi jajkami, posiekanymi migdałami, wcześniej upieczonymi ciasteczkami oraz rozpuszczoną białą czekoladą.

    Mazurek bezglutenowy z masą kajmakową na drewnianej desce. Obok migdały Bakal, rozpuszczona biała czekoladowa oraz dodatki do dekoracji.
  • Krok 8

    Udekorowanego mazurka wstaw do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy kajmakowo-czekoladowej.

    Udekorowany bezglutenowy mazurek z kajmakiem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/mazurek-bezglutenowy-z-kajmakiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej