Mazurek bezglutenowy z kajmakiem
Święta bez glutenu, ale nadal pełne smaku? Z dobrym przepisem na mazurek bezglutenowy z kajmakiem to jak najbardziej możliwe 🌾Wielkanocny klasyk, bez którego nie wyobrażam sobie świętowania🌷
Podstawą dobrego ciasta kruchego w wersji bezglutenowej są idealne proporcje mieszanki różnych mąk. Spód do mazurka nie może być za twardy, ani nie powinien się kruszyć. Zerknijcie na listę składników 😉
Nadzienie do mazurka, jedyne słuszne, to kajmak w połączeniu z białą czekoladą. Jego słodycz koniecznie przełamcie sporą szczyptą soli, a krem nie będzie mdły.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na mazurek bezglutenowy:
-
Krok 1
Wymieszaj mąkę owsianą z ryżową, jaglaną oraz ze skrobią ziemniaczaną. Dodaj cukier, masło, żółtka oraz pastę z wanilii.
-
Krok 2
Zagnieć składniki na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto podsyp mąką owsianą i rozwałkuj na wybrany kształt. U mnie był to kształ jajka o długości 25 cm i szerokości 19 cm. Z podanej proporcji na ciasto - uzyskasz 2 takie mazurki lub 1 większy prostokątny.
Następnie wytnij z ciasta paseczki, które będą tworzyć boki mazurka. Dodatkowo wycięłam z ciasta motylka oraz małe kwiatki, które ułożyłam na bokach mazurka. Kilka kwiatków pozostawiłam do upieczenia jako dekoracja.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 22 minuty. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Pamiętaj, że małe kwiatki do dekoracji oraz motylek upieką się szybciej, więc obserwuj ciasto i wyciągnij ciasteczka szybciej.
Kajmakowe nadzienie:
-
Krok 5
Do małęgo garnka przełóż masę kajmakową, czekoladę oraz sól. Podgrzej masę, mieszając w trakcie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 6
Przelej jeszcze ciepłą masę na mazurek.
Dekorowanie:
-
Krok 7
Udekoruj czekoladowymi jajkami, posiekanymi migdałami, wcześniej upieczonymi ciasteczkami oraz rozpuszczoną białą czekoladą.
-
Krok 8
Udekorowanego mazurka wstaw do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy kajmakowo-czekoladowej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/mazurek-bezglutenowy-z-kajmakiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze