1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Pleśniak

Pleśniak

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 13 ocen

Pleśniak - klasyka wypieków. Łączy w sobie cztery smaki, bez których dla mnie to ciasto nie może się obejść.

Kruche ciasto z odrobiną soli, kwaśny dżem porzeczkowy, lekko gorzka warstwa z kakao i na to słodka bezowa pianka. Po prostu pycha 😊 

To popularne kruche ciasto przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możesz wykorzystać inny, kwaskowaty dżem np. z wiśni 🍒 czy malin. Raz wykorzystałam w swoim pleśniaku powidła śliwkowe, które przygotowuję z mniejszą ilością cukru.

Poznaj mój sprawdzony przepis na pleśniak! 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na pleśniak - sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

    forma co ciasta wysypana bułką tartą
  • Krok 2

    Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) szybko zagnieć. Podziel na 3 części (2 większe i jedną małą).

    mąka, cukier, cukier z wanilią Dr. Oetkera, żółtka,zimne masło
  • Cukier z wanilią

    Nadaje wypiekom i deserom niepowtarzalny, waniliowy smak! Zawiera aromatyczne ziarenka wanilii.

  • Krok 3

    Jedną z większych części zagnieć z kakao. Wszystkie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1h do schłodzenia.

    ciemne kakao Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    Większą porcję jasnego ciasta zetrzyj na tarce, równomiernie na spód formy, lekko dociśnij. 

    Wyłóż dżem i rozsmaruj na cieście.

    przygotowanie spodu na pleśniak, dżem z czarnej porzeczki
  • Krok 5

    Następnie zetrzyj równomiernie ciemną część ciasta.

    przygotowanie warstwy kakaowej na pleśniak

Bezowa pianka do pleśniaka:

  • Krok 6

    Białko ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier.

    Ubij całość na sztywną, lśniącą pianę.

    beza ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 7

    Wyłóż bezową pianę na ciasto, na wierzch zetrzyj pozostałą część jasnego ciasta.

    bezowa pianka na cieście
  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut.

    Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto pleśniak do wystudzenia. Zapobiegnie to gwałtownemu opadnięciu bezy.

    upieczony pleśniak, stygnie w piekarniku Bosch HBG675BB1
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/plesniak

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej