1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Czekoladowa tarta bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z herbatników, z kremem z gorzkiej i białej czekolady oraz polewą z mlecznej czekolady - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

🍫🍫 Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzień Czekolady. :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkreśla jedwabistą konsystencję nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam ją nie tylko z okazji święta czekolady. 🍫🍫

Psssst! Sprawdź również, jak zrobić idealny spób do tarty?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty czekoladowej bez pieczenia:

  • Krok 1

    Herbatniki i kakao umieść w malakserze i pokrusz.

    Herbatniki i kakao umieszczone w malakserze
  • Krok 2

    Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.

    Roztopione masło dodane do pokruszonych herbatników z kakao
  • Krok 3

    Masę ciasteczkową przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu, wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu.

    Spód okrągłej formy do tarty wyłożony masą ciasteczkową
  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 4

    Dodaj do ciemnej i białej czekolady cukier puder.

    Posiekana czekolada gorzka i biała w miseczce z dodanym cukrem pudrem
  • Krok 5

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

    opakowanie żelatyny w listkach oraz talerzyk z wodą i namoczonymi w niej płatkami żelatyny
  • Krok 6

    Śmietankę zagotuj i odstaw. Żelatynę odsącz w dłoni, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj.

    odsączona z wody żelatyna w listkach dodawana do garnka ze śmietanką
  • Krok 7

    Śmietanką zalej czekoladę. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    Czekolada zalana śmietanką z żelatyną w miseczce
  • Krok 8

    Ser mascarpone przełóż do miski. Ciągle mieszając cienkim, strumieniem dodawaj czekoladową masę do serka mascarpone.

    Czekolada ze śmietanką wlewana do serka mascarpone
  • Krok 9

    Kiedy spód do tarty zastygnie, wypełnij go kremem czekoladowym.

    Spód ciasteczkowy do tarty wypełniony kremem czekoladowym
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekoladę mleczną i śmietankę przełóż do miski. Rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Czekolada mleczna i śmietanka w misce nad garnkiem w kąpieli wodnej
  • Krok 11

    Masę wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okręgi, żeby wymieszać obie masy i uzyskać unikalny wzór. Tartę dobrze schłodź.

    Polewa czekoladowa wylana na krem czekoladowy i zamieszana patyczkiem w celu stworzenia wzorku

Porada:

⭐ Baw się dekoracjami! Tarta będzie prezentowała się niezwykle szykownie z Czekoladową Metaliczną Posypką Mona Lisa 🛒 lub kilkoma ołówkami 🛒 z belgijskiej czekolady. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/czekoladowa-tarta-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej