Czekoladowa tarta bez pieczenia
🍫🍫 Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzień Czekolady. :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkreśla jedwabistą konsystencję nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam ją nie tylko z okazji święta czekolady. 🍫🍫
Psssst! Sprawdź również, jak zrobić idealny spób do tarty?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty czekoladowej bez pieczenia:
-
Krok 1
Herbatniki i kakao umieść w malakserze i pokrusz.
-
Krok 2
Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Masę ciasteczkową przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu, wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu.
-
Może się przydać
Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
Nadzienie czekoladowe:
-
Krok 4
Dodaj do ciemnej i białej czekolady cukier puder.
-
Krok 5
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 6
Śmietankę zagotuj i odstaw. Żelatynę odsącz w dłoni, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj.
-
Krok 7
Śmietanką zalej czekoladę. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Ser mascarpone przełóż do miski. Ciągle mieszając cienkim, strumieniem dodawaj czekoladową masę do serka mascarpone.
-
Krok 9
Kiedy spód do tarty zastygnie, wypełnij go kremem czekoladowym.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Polewa czekoladowa:
-
Krok 10
Czekoladę mleczną i śmietankę przełóż do miski. Rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 11
Masę wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okręgi, żeby wymieszać obie masy i uzyskać unikalny wzór. Tartę dobrze schłodź.
Porada:
⭐ Baw się dekoracjami! Tarta będzie prezentowała się niezwykle szykownie z Czekoladową Metaliczną Posypką Mona Lisa 🛒 lub kilkoma ołówkami 🛒 z belgijskiej czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/czekoladowa-tarta-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze