Tarta z kremem diplomat i truskawkami
Letni festiwal truskawek zaczyna się rozkręcać 🍓🍓🍓 Swój udział w nim postanowiłam zaznaczyć mocnym akcentem - czyli najlepszą tartą z kremem diplomat i truskawkami 😍 Idealny deser na ciepłe dni, sami zobaczcie!
Kruchy spód tarty zachwyci Was wyjątkowym, migdałowym aromatem i niezwykłą delikatnością - dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche, ale nie rozlatuje się przy krojeniu.
Krem diplomat to delikatna, budyniowa masa z aksamitną białą czekoladą. Nie jest za słodka, więc idealnie komponuje się z kruchym spodem i soczystystymi owocami. Całość jest lekka i zwiewna niczym letnie sukienki 😉, a tarta ozdobiona białymi kwiatkami wygląda świeżo i naprawdę uroczo!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na tartę
-
Krok 1
Mąki i cukier puder przesiej do miski. Miękkie masło pokrój na kawałki, wymieszaj jajko.
składniki na ciasto kruche
-
Krok 2
Wszystkie składniki zagnieć krótko.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na grubośc około 3-5 mm.
-
Krok 4
Ciasto owiń na wałku i przenieś na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Odstaw na pół godziny do zamrażarki.
-
Krok 5
Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Krem diplomat z czekoladą
-
Krok 6
Żółtka utrzyj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jasny, puszysty krem.
-
Krok 7
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 8
Mleko zagotuj i stopniowo zahartuj nim ubite żółtka.
-
Krok 9
Do gorącej masy dodoaj odciśnięte z wody listki żelatyny oraz czekoladę.
-
Krok 10
Wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z przestudzonym budyniem.
-
Krok 11
Krem przełóż na ciasto i udekoruj świeżymi truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-diplomat-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze