Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową
Uwielbiasz suszone daktyle? A czy wiesz, że możesz z nich przygotować pyszny mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową? Jest on w 100% wegański, a rzeczone daktyle stanowią jego słodką kwintesencję, która doskonale komponuje się z czekoladą. Zobacz jak zrobić taką masę daktylową do mazurka. Duet czekolada i daktyle stanowi perfekcyjne nadzienie dla klasycznego świątecznego wypieku. 🐣
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na mazurek:
-
Krok 1
Wymieszaj razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą. Olej kokosowy o konsystencji stałej utrzyj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Do utartego oleju kokosowego z cukrem pudrem dodaj wymieszane wcześniej suche składniki i szybko zagnieć. Pod koniec zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Kształt ciasta dopasuj do wybranej przez siebie formy. Ja użyłam prostokątnej formy na tartę o wymiarach 34cm x 11cm.
-
Krok 4
Rozwałkowane ciasto przenieś do formy i delikatnie dociśnij. Spód nakłuj widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki na około 30 minut.
-
Krok 5
Zamrożone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 17 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Forma do tarty z wyjmowanym dnem
Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
Krem daktylowo-czekoladowy do mazurka:
-
Krok 6
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę.
-
Krok 7
W malakserze zblenduj namoczone wcześniej daktyle z solą i ekstratem z wanilii.
-
Krok 8
Następnie dodaj pastę sezamową i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Dokładnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Krok 9
Krem przełóż na wcześniej upieczone ciasto. Część kremu przełóz do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą i udekoruj kremem mazurek.
-
Marta poleca
Tylka w kształcie otwartej gwiazdy (1M) od Wiltona. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - gwiazdkowe wypełnienia, kwiaty czy rozety.
-
Krok 10
Udekoruj orzechami laskowymi i wiórkami z czekolady.
* Zamiast oleju kokosowego możesz użyć: masła, margaryny lub margaryny wegańskiej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-daktylowy-z-czekolada-i-pasta-sezamowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze