1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową - Wszystkiego Słodkiego
mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.93/5 15 ocen

Uwielbiasz suszone daktyle? A czy wiesz, że możesz z nich przygotować pyszny mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową? Jest on w 100% wegański, a rzeczone daktyle stanowią jego słodką kwintesencję, która doskonale komponuje się z czekoladą. Zobacz jak zrobić taką masę daktylową do mazurka. Duet czekolada i daktyle stanowi perfekcyjne nadzienie dla klasycznego świątecznego wypieku. 🐣


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na mazurek:

  • Krok 1

    Wymieszaj razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą. Olej kokosowy o konsystencji stałej utrzyj z cukrem pudrem.

    Olej kokosowy w misie. Obok cukier puder w miseczce i robot kuchenny firmy Bosch.
  • Krok 2

    Do utartego oleju kokosowego z cukrem pudrem dodaj wymieszane wcześniej suche składniki i szybko zagnieć. Pod koniec zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

    Robot kuchenny firmy Bosch i kruche ciasto wegańskie obok.
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Kształt ciasta dopasuj do wybranej przez siebie formy. Ja użyłam prostokątnej formy na tartę o wymiarach 34cm x 11cm.

    Kruche ciasto wegańskie rozwałkowane pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
  • Krok 4

    Rozwałkowane ciasto przenieś do formy i delikatnie dociśnij. Spód nakłuj widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki na około 30 minut.

    Kruche ciasto wegańskie w formie prostokątnej.
  • Krok 5

    Zamrożone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 17 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone kruche ciasto wegańskie.
  • Forma do tarty z wyjmowanym dnem

    Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem

Krem daktylowo-czekoladowy do mazurka:

  • Krok 6

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę.

    Daktyle zalane wrzątkiem.
  • Krok 7

    W malakserze zblenduj namoczone wcześniej daktyle z solą i ekstratem z wanilii.

    W misce napęczniałe daktyle, kakao, ekstrakt z wanilii,
  • Krok 8

    Następnie dodaj pastę sezamową i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Dokładnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Krem daktylowo-czekoladowy z pastą sezamową do mazurka
  • Krok 9

    Krem przełóż na wcześniej upieczone ciasto. Część kremu przełóz do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą i udekoruj kremem mazurek.

    krem daktylowo-czekoladowy na kruchym cieście na mazurka
  • Marta poleca

    Tylka w kształcie otwartej gwiazdy (1M) od Wiltona. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - gwiazdkowe wypełnienia, kwiaty czy rozety.

    Marta poleca
  • Krok 10

    Udekoruj orzechami laskowymi i wiórkami z czekolady.

    Mazurek daktylowo-czekoladowy udekorowany kremem, orzechami i wiórkami z czekolady

* Zamiast oleju kokosowego możesz użyć: masła, margaryny lub margaryny wegańskiej.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-daktylowy-z-czekolada-i-pasta-sezamowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej