Eklerki z czekoladą ruby
Eklerki z czekoladą ruby to nieco odmienna wersja tradycyjnych eklerków, idealna dla fanów słodkich eksperymentów! Ruby to nowy rodzaj czekolady: jest kremowa i delikatnie owocowa.😋 Oprócz walorów smakowych wyróżnia się różowym kolorem. Co ważne - wszystkie jej właściwości są naturalne - bez dodatku barwników oraz aromatów. W połączeniu z malinami i serkiem mascarpone tworzy naprawdę przepyszny krem. 🍫
Dzięki urokliwej dekoracji, eklerki znakomicie sprawdzą się jako walentynkowy prezent! ❤️ Wystarczy zapakować je w śliczne pudełko (najlepiej wykonane samodzielnie) i przepis na piękny i smaczny upominek gotowy!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie eklerków z czekoladą ruby:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie późniejsze wyciskanie eklerków, możesz narysować linie pomocnicze na papierze do pieczenia, pamiętając, że każde ciastko będzie miało długość ok. 11 cm.
-
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem, solą i cukrem.
-
Krok 3
Na gotującą się wodę z mlekiem i masłem wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścian garnka. Odstaw je do przestudzenia.
-
Krok 4
Do ciasta dodawaj kolejno po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki o średnicy 15 mm i wyciskaj ciastka o długości ok. 11 cm. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Następnie odstaw eklerki do wystudzenia.
-
Tylka duża otwarta gwiazdka nr 6B - Wilton
Tylka otwarta gwiazda nr 6B marki Wilton sprawdzi się do wyciskania na blachę eklerków, tworzenia rozet, gwiazdkowych wypełnień, a także do dekorowania babeczek, ciast i tortów. Dzięki niej stworzysz takie ozdoby, jak gwiazdki, muszelki i wiry. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego!
Krem z mascarpone i czekoladą ruby:
-
Krok 6
Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder przełóż do garnka i zagotuj. Następnie gorącą mieszanką zalej czekoladę.
-
Krok 7
Dodaj pokruszone, liofilizowane maliny i dokładnie zblenduj. Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do dokładnego schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).
-
Krok 8
Dobrze schłodzony krem ubij mikserem, a następnie przełóż go do worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Nadziewaj eklerki od dołu. Gdy wszystkie eklerki będą wypełnione kremem, przejdź do przygotowania polewy czekoladowej.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada Callebaut Ruby różowa to zupełnie nowy, zaskakujący smak i rubinowy kolor. Czekolada ruby pozyskiwana jest z rubinowego ziarna kakaowego, nie zawiera tym samym żadnych sztucznych barwników czy owocowych aromatów. Ma intensywnie owocowy smak, o lekko cytrusowych nutach.
Dekorowanie eklerków:
-
Krok 9
Czekoladę ruby i śmietankę przełóż do małego garnka i rozpuść, podgrzewając na najniższej mocy palnika (lub rozpuść w mikrofalówce). Górę każdego eklerka delikatnie zanurz w polewie, a następnie udekoruj cukrowymi serduszkami oraz liofilizowanymi malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/eklerki-z-czekolada-ruby |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze