1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Eklerki z czekoladą ruby

Eklerki z czekoladą ruby

eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Eklerki z czekoladą ruby to nieco odmienna wersja tradycyjnych eklerków, idealna dla fanów słodkich eksperymentów! Ruby to nowy rodzaj czekolady: jest kremowa i delikatnie owocowa.😋 Oprócz walorów smakowych wyróżnia się różowym kolorem. Co ważne - wszystkie jej właściwości są naturalne - bez dodatku barwników oraz aromatów. W połączeniu z malinami i serkiem mascarpone tworzy naprawdę przepyszny krem. 🍫

Dzięki urokliwej dekoracji, eklerki znakomicie sprawdzą się jako walentynkowy prezent! ❤️ Wystarczy zapakować je w śliczne pudełko (najlepiej wykonane samodzielnie) i przepis na piękny i smaczny upominek gotowy! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie eklerków z czekoladą ruby:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie późniejsze wyciskanie eklerków, możesz narysować linie pomocnicze na papierze do pieczenia, pamiętając, że każde ciastko będzie miało długość ok. 11 cm.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem, solą i cukrem.

    mleko z wodą w garnku, pokrojone w kostkę masło oraz cukier z sola w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Na gotującą się wodę z mlekiem i masłem wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścian garnka. Odstaw je do przestudzenia.

    mleko z roztopionym masłem w garnku na palniku kuchenki, obok miska z mąką
  • Krok 4

    Do ciasta dodawaj kolejno po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując.

    ciasto parzone w garnku na blacie stołu, obok jajka w miseczce
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki o średnicy 15 mm i wyciskaj ciastka o długości ok. 11 cm. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Następnie odstaw eklerki do wystudzenia.

    eklerki z ciasta parzonego wyciśnięte na blachę z papierem do pieczenia
  • Tylka duża otwarta gwiazdka nr 6B - Wilton

    Tylka otwarta gwiazda nr 6B marki Wilton sprawdzi się do wyciskania na blachę eklerków, tworzenia rozet, gwiazdkowych wypełnień, a także do dekorowania babeczek, ciast i tortów. Dzięki niej stworzysz takie ozdoby, jak gwiazdki, muszelki i wiry. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego!

    Tylka duża otwarta gwiazdka nr 6B - Wilton

Krem z mascarpone i czekoladą ruby:

  • Krok 6

    Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder przełóż do garnka i zagotuj. Następnie gorącą mieszanką zalej czekoladę.

    śmietanka zagotowana z mascarpone i cukrem pudrem w rondelku, obok czekolada ruby w miseczce
  • Krok 7

    Dodaj pokruszone, liofilizowane maliny i dokładnie zblenduj. Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do dokładnego schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).

    różowy krem śmietankowo0czekoladowy z czekoladą ruby w miseczce, obok rolka folii spożywczej
  • Krok 8

    Dobrze schłodzony krem ubij mikserem, a następnie przełóż go do worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Nadziewaj eklerki od dołu. Gdy wszystkie eklerki będą wypełnione kremem, przejdź do przygotowania polewy czekoladowej.

    upieczone eklerki na kratce do studzenia i krem z czekoladą ruby do nadziewania w rękawie cukierniczym
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada Callebaut Ruby różowa to zupełnie nowy, zaskakujący smak i rubinowy kolor. Czekolada ruby pozyskiwana jest z rubinowego ziarna kakaowego, nie zawiera tym samym żadnych sztucznych barwników czy owocowych aromatów. Ma intensywnie owocowy smak, o lekko cytrusowych nutach.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Dekorowanie eklerków:

  • Krok 9

    Czekoladę ruby i śmietankę przełóż do małego garnka i rozpuść, podgrzewając na najniższej mocy palnika (lub rozpuść w mikrofalówce). Górę każdego eklerka delikatnie zanurz w polewie, a następnie udekoruj cukrowymi serduszkami oraz liofilizowanymi malinami.

    eklerki nadziewane kremem z czekoladą ruby i mascarpone, udekorowane różową polewą z czekolady ruby, posypką cukrową LOVE od dr. oetkera i liofilizowanymi malinami, obok opakowanie posypki love dr. oetkera oraz posypka love w miseczkach
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/eklerki-z-czekolada-ruby

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej