1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Pieczone churros

Pieczone churros

pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pieczone churros to odchudzona wersja tradycyjnego przepisu na hiszpańskie pączki - bardzo smaczny smakołyk na nadchodzący dużymi krokami Tłusty Czwartek. 😋 Tradycyjnie churros smaży się na głębokim oleju, ja postanowiłam je przygotować w piekarniku - są równie smaczne, delikatnie chrupiące i mają zdecydowanie mniej tłuszczu. Churros najlepiej smakują kilka godzin po wypieczeniu. Możecie podawać je solo albo z sosem czekoladowym. 🍫

❤️ Jeśli chcesz wiedzieć więcej o przygotowaniu ciasta parzonego, zajrzyj do naszego poradnika: Jak przygotować idealne ciasto parzone?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pieczonych churros:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka dodaj wodę, mleko, masło, sól, pastę waniliową i cukier trzcinowy. Całość zagotuj.

    na blacie: pusty garnek, woda, mleko, cukier trzcinowy nierafinowany i masło pokrojone w kostkę w osobnych miseczkach oraz pasta waniliowa Intense od Dr. Oetkera
  • Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Do gotującego się płynu wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając.

    masło rozpuszczone w mieszance wody i mleka w garnku na palniku z drewnianą łyżką, obok miseczka z mąką
  • Krok 3

    Gotowa masa powinna odchodzić od ścian garnka. Odstaw ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie miksuj, dodając kolejno po jednym jajku.

    ciasto parzone w garnku z drewnianą łyżką, obok jajka w miseczce i mieszadła miksera
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskaj około 10-centymetrowe paseczki na papier do pieczenia. Włóż blachy do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Piecz churros przez ok. 20 minut do zrumienienia.

    wyciskanie paseczków z ciasta parzonego na churros za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia

Dodatkowo:

  • Krok 5

    Upieczone churros przestudź, a następnie posmaruj je rozpuszczonym masłem i obsyp cukrem trzcinowym. Pamiętaj, że churros są najsmaczniejsze do kilku godzin od przygotowania.

    upieczone churros na blasze oraz na talerzu smarowane roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posypywane cukrem trzcinowym nierafinowanym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/pieczone-churros

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej