Wegańskie churros z cynamonową posypką
Hiszpańskie churros najlepiej smakują jeszcze ciepłe i pokryte smakowitą cynamonową posypką. Klasyczne ciasto na churros przygotowywane jest na bazie masła i jajek. Wybierając wersję wegańską zamień masło na wegańską margarynę, zaś jajka na aquafabę, czyli wodę po ugotowanej ciecierzycy. Ta magiczna mikstura nie tylko wspiera ideę zero waste, ale także idealnie sprawdza się jako baza dla bezy, składnik musu czekoladowego czy też brownie! 💚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie Churros:
-
Krok 1
W garnku zagotuj wodę z margaryną, cukrem trzcinowym, cukrem z wanilią i szczyptą soli.
-
Krok 2
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, a masa zacznie odchodzić od ścianek i stanie się gładka. Zdejmij garnek z kuchenki.
-
Krok 3
Odstaw ciasto na około 10 minut. W tym czasie możesz przelać olej do garnka i zacząć go rozgrzewać, do temperatury 180°C.
-
Krok 4
Gdy ciasto się wystudzi dolej do niego aquafabę i dobrze zmiksuj.
-
Krok 5
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki*. Następnie wyciskaj kawałki ciasta bezpośrednio na olej, odcinając je nożyczkami.
-
Krok 6
Usmażone churros przełóż na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Cynamonowa posypka:
-
Krok 7
Wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem.
-
Krok 8
Obtocz nimi swoje churros.
Porada:
Ciasto na churros jest dosyć gęste, dlatego by swobodnie wyciskać porcje ciasta, najlepiej użyć mocnego, materiałowego rękawa cukierniczego lub kilku jednorazowych naraz.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-churros-z-cynamonowa-posypka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze