1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Profiterole

Profiterole

Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbli偶aj膮cy si臋 wielkimi krokami T艂usty Czwartek zainspirowa艂 mnie do przepisu na profiterole.

Profiterole, czyli ma艂e ptysie wype艂nione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemn膮 czekolad膮. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden k臋s馃構 Najlepiej smakuj膮 zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - d艂ugo nie postoj膮 馃槅

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Profiterole:

  • Krok 1

    Zagotuj wod臋, z mlekiem, sol膮 oraz mas艂em.

     

    Na blacie garnek z wod膮, mlekiem,sol膮 i mas艂em.
  • Krok 2

    Na gotuj膮cy si臋 p艂yn, wsyp m膮k臋 i mieszaj jeszcze przez oko艂o 3 minuty.

    Gotuj膮ce si臋 mleko z wod膮 i mas艂em w garnku. Obok m膮ka w misce.
  • Krok 3

    Gotowe ciasto powinno odchodzi膰 艂atwo od garnka i mie膰 szklisty wygl膮d. Prze艂ó偶 ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Nast臋pnie dodawaj do masy po jednym jajku, za ka偶dym razem dok艂adnie mieszaj膮c, do po艂膮czenia ciasta.

    Ciasto parzone prze艂o偶one do misy miksera. Obok jajka w miseczce.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 tylk膮 1M i wyciskaj ma艂e porcje ciasta na przygotowanej wcze艣niej blasze.

    Przygotowane porcje ciasta na blasze.
  • Krok 5

    Piecz przez oko艂o 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Nast臋pnie wyci膮gnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.

    Upieczone profiterole.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    250 ml mleka przelej do garnka. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka wymieszaj budy艅 z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie si臋 gotowa膰, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszaj膮c. Gdy budy艅 stanie si臋 g臋stszy odstaw garnek z palnika.

    Na blacie opakowanie budyniu waniliowego. Obok w garnku mleko.
  • Krok 7

    Dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj, tak aby uzyska膰 jednolit膮 konsystencj臋.

     

    Ugotowany budy艅 w garnku. Obok kostka mas艂a.
  • Krok 8

    Gotowy krem pozostaw do ca艂owitego wystudzenia. Wystudzony krem prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z tylk膮 do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.

    Upieczone ptysie i r臋kaw cukierniczy z kremem budyniowym.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Czekolad臋 rozpu艣膰 i polej ni膮 profiterole. Smacznego! 馃馃徎

    Rozpuszczona czekolada w miseczce. A obok upieczone profiterole.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/profiterole

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej