Profiterole
Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbli偶aj膮cy si臋 wielkimi krokami T艂usty Czwartek zainspirowa艂 mnie do przepisu na profiterole.
Profiterole, czyli ma艂e ptysie wype艂nione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemn膮 czekolad膮. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden k臋s馃構 Najlepiej smakuj膮 zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - d艂ugo nie postoj膮 馃槅
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Profiterole:
-
Krok 1
Zagotuj wod臋, z mlekiem, sol膮 oraz mas艂em.
-
Krok 2
Na gotuj膮cy si臋 p艂yn, wsyp m膮k臋 i mieszaj jeszcze przez oko艂o 3 minuty.
-
Krok 3
Gotowe ciasto powinno odchodzi膰 艂atwo od garnka i mie膰 szklisty wygl膮d. Prze艂ó偶 ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Nast臋pnie dodawaj do masy po jednym jajku, za ka偶dym razem dok艂adnie mieszaj膮c, do po艂膮czenia ciasta.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 tylk膮 1M i wyciskaj ma艂e porcje ciasta na przygotowanej wcze艣niej blasze.
-
Krok 5
Piecz przez oko艂o 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Nast臋pnie wyci膮gnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
250 ml mleka przelej do garnka. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka wymieszaj budy艅 z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie si臋 gotowa膰, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszaj膮c. Gdy budy艅 stanie si臋 g臋stszy odstaw garnek z palnika.
-
Krok 7
Dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj, tak aby uzyska膰 jednolit膮 konsystencj臋.
-
Krok 8
Gotowy krem pozostaw do ca艂owitego wystudzenia. Wystudzony krem prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z tylk膮 do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Czekolad臋 rozpu艣膰 i polej ni膮 profiterole. Smacznego! 馃馃徎
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/profiterole |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze