Profiterole



Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbli偶aj膮cy si臋 wielkimi krokami T艂usty Czwartek zainspirowa艂 mnie do przepisu na profiterole.
Profiterole, czyli ma艂e ptysie wype艂nione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemn膮 czekolad膮. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden k臋s馃構 Najlepiej smakuj膮 zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - d艂ugo nie postoj膮 馃槅
Przepis powsta艂 w ramach wsp贸艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Profiterole:
-
Krok 1
Zagotuj wod臋, z mlekiem, sol膮 oraz mas艂em.
-
Krok 2
Na gotuj膮cy si臋 p艂yn, wsyp m膮k臋 i mieszaj jeszcze przez oko艂o 3 minuty.
-
Krok 3
Gotowe ciasto powinno odchodzi膰 艂atwo od garnka i mie膰 szklisty wygl膮d. Prze艂贸偶 ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Nast臋pnie dodawaj do masy po jednym jajku, za ka偶dym razem dok艂adnie mieszaj膮c, do po艂膮czenia ciasta.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 tylk膮 1M i wyciskaj ma艂e porcje ciasta na przygotowanej wcze艣niej blasze.
-
Krok 5
Piecz przez oko艂o 18-20 minut w temperaturze 190掳C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Nast臋pnie wyci膮gnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
250 ml mleka przelej do garnka. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka wymieszaj budy艅 z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie si臋 gotowa膰, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszaj膮c. Gdy budy艅 stanie si臋 g臋stszy odstaw garnek z palnika.
-
Krok 7
Dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj, tak aby uzyska膰 jednolit膮 konsystencj臋.
-
Krok 8
Gotowy krem pozostaw do ca艂owitego wystudzenia. Wystudzony krem prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z tylk膮 do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Czekolad臋 rozpu艣膰 i polej ni膮 profiterole. Smacznego! 馃馃徎
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Wysokiej jako艣ci tylka bismarck do nadziewania Wilton. 艢wietna do nadziewania p膮czk贸w marmolad膮 lub d偶emem. Idealnie si臋 r贸wnie偶 sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerk贸w za pomoc膮 krem贸w lub marmolady, czekolady. Pasuje do ka偶dego r臋kawa cukierniczego marki Wilton.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/profiterole |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze