1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Profiterole

Profiterole

Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbli偶aj膮cy si臋 wielkimi krokami T艂usty Czwartek zainspirowa艂 mnie do przepisu na profiterole.

Profiterole, czyli ma艂e ptysie wype艂nione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemn膮 czekolad膮. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden k臋s馃構 Najlepiej smakuj膮 zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - d艂ugo nie postoj膮 馃槅

 

Przepis powsta艂 w ramach wsp贸艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Profiterole:

  • Krok 1

    Zagotuj wod臋, z mlekiem, sol膮 oraz mas艂em.

     

    Na blacie garnek z wod膮, mlekiem,sol膮 i mas艂em.
  • Krok 2

    Na gotuj膮cy si臋 p艂yn, wsyp m膮k臋 i mieszaj jeszcze przez oko艂o 3 minuty.

    Gotuj膮ce si臋 mleko z wod膮 i mas艂em w garnku. Obok m膮ka w misce.
  • Krok 3

    Gotowe ciasto powinno odchodzi膰 艂atwo od garnka i mie膰 szklisty wygl膮d. Prze艂贸偶 ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Nast臋pnie dodawaj do masy po jednym jajku, za ka偶dym razem dok艂adnie mieszaj膮c, do po艂膮czenia ciasta.

    Ciasto parzone prze艂o偶one do misy miksera. Obok jajka w miseczce.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 tylk膮 1M i wyciskaj ma艂e porcje ciasta na przygotowanej wcze艣niej blasze.

    Przygotowane porcje ciasta na blasze.
  • Krok 5

    Piecz przez oko艂o 18-20 minut w temperaturze 190掳C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Nast臋pnie wyci膮gnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.

    Upieczone profiterole.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    250 ml mleka przelej do garnka. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka wymieszaj budy艅 z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie si臋 gotowa膰, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszaj膮c. Gdy budy艅 stanie si臋 g臋stszy odstaw garnek z palnika.

    Na blacie opakowanie budyniu waniliowego. Obok w garnku mleko.
  • Krok 7

    Dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj, tak aby uzyska膰 jednolit膮 konsystencj臋.

     

    Ugotowany budy艅 w garnku. Obok kostka mas艂a.
  • Krok 8

    Gotowy krem pozostaw do ca艂owitego wystudzenia. Wystudzony krem prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z tylk膮 do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.

    Upieczone ptysie i r臋kaw cukierniczy z kremem budyniowym.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Czekolad臋 rozpu艣膰 i polej ni膮 profiterole. Smacznego! 馃馃徎

    Rozpuszczona czekolada w miseczce. A obok upieczone profiterole.
  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Wysokiej jako艣ci tylka bismarck do nadziewania Wilton. 艢wietna do nadziewania p膮czk贸w marmolad膮 lub d偶emem. Idealnie si臋 r贸wnie偶 sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerk贸w za pomoc膮 krem贸w lub marmolady, czekolady. Pasuje do ka偶dego r臋kawa cukierniczego marki Wilton.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/profiterole

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej