1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Ptysie

Ptysie

ptysie z bezową cytrynową pianką - Wszystkiego Słodkiego
ptysie z bezową cytrynową pianką - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto parzone przeżywa dzisiaj renesans, a desery na jego bazie, takie jak nowoczesne eklery czy craquelin (czyli ptyś z kruszonką), zachwycają oryginalnymi smakami i niecodzienną formą podania.

Mój przepis na ptysie to zaproszenie w nieco nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa i przypomnienie klasycznej wersji tego kultowego ciastka z kremem. Ptysie przełożyłam bezową pianką 🍦 - dokładnie tą samą, którą pewnie wyjadaliście palcem spomiędzy warst ptysiowego ciasta, nie mogąc się nadziwić, jakie to pyszne! 😋

Jednocześnie odczarowuję mit, że ciasto parzone jest trudne, a przygotowanie ptysiów zarezerwowane jest wyłącznie dla profesjonalnych cukierników. Z tym przepisem ciastka wychodzą idealne - ładnie wyrośnięte, lekko wilgotne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. 😍

Nadzienie możesz przygotować także z kremem z bitej śmietany - proporcje znajdziesz w liście składników. Wystarczy ubić wszystkie składniki na puszysty śmietankowy krem.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto parzone na ptysie:

  • Krok 1

    W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

    masło, woda i sól na ciasto parzone w rondlu na palniku kuchenki, obok drewniana łyżka
  • Krok 2

    Do gotującego się płynu dodaj mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką na jednolite ciasto.

    Mieszaj ciasto do momentu, aż ciasto stanie się szkliste.

    Zdejmij z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.

    ciasto parzone w rondlu na palniku kuchenki i drewniana łyżka
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 3

    Ciasto przełóż do miski, wlewaj stopniowo jajka wymieszane z białkami i miksuj do połączenia składników.

    ciasto parzone w szklanej misce, obok w miseczce jajka rozmieszane z białkami oraz mikser ręczny Bosch
  • Krok 4

    Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

    Ja użyłam tylki Wilton 1M.

    ciasto parzone na ptysie w szklanej misce, obok rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
  • Krok 5

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 12 ptysiów.

    Jednego ptysia uformuj z dwóch warstw ciasta (gniazdek), ułożonych jedna na drugiej.

     

    formowanie ptysiów na wentylowanej blasze do pieczenia ciastek marki wilton za pomocą worka cukierniczego z ozdobną tylką marki wilton
  • Krok 6

    Wstaw do piekarnika i piecz przez około 3035 minut do zrumienienia ciasta.

    Jeśli ptysie nie pieką się równo, na 5 minut przed końcem pieczenia obróć blachę z ciastkami.

    Po upieczeniu wystudź, a następnie przekrój ciastka w taki sposób, jak na zdjęciu. 

    upieczone i przekrojone wpoprzek ptysie na kratce do studzenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Bezowy (piankowy) krem cytrynowy:

  • Krok 7

    Zagotuj wodę z cukrem i gotuj ją do momentu, aż osiągnie temperaturę 118°C

    syrop cukrowy do bezowej pianki gotujący się w rondelku na kuchence
  • Krok 8

    Kiedy syrop osiągnie temperaturę 110°C zacznij ubijać pianę z białek na najwyższych obrotach. 

    piana z białek na bezową piankę w misie robota bosch
  • Krok 9

    Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewaj do piany gorący syrop cukrowy.

    Wlewaj syrop możliwie najbliżej ścianki, aby mieszadło go nie rozpryskiwało.

    zaparzanie białek syropem cukrowym na bezową piankę
  • Krok 10

    Zaparzoną pianę z białek ubijaj tak długo, aż stanie się lśniąca, gęsta i wystygnie.

    W międzyczasie dodaj łyżeczkę pasty waniliowej oraz sok i skórkę z cytryny.

    bezowa pianka w misie robota bosch, obok na blacie pasta waniliowa od dr. oetkera oraz sok i skórka z cytryny w miseczce
  • Krok 11

    Przełóż piankowy krem cytrynowy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskaj dużą porcję kremu na dolną część ciastka.

    Następnie przykryj górną częścią ciasta parzonego i oprósz cukrem pudrem.

    napełnianie ptysiów bezową pianką za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/ptysie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej