Ptysie
Ciasto parzone przeżywa dzisiaj renesans, a desery na jego bazie, takie jak nowoczesne eklery czy craquelin (czyli ptyś z kruszonką), zachwycają oryginalnymi smakami i niecodzienną formą podania.
Mój przepis na ptysie to zaproszenie w nieco nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa i przypomnienie klasycznej wersji tego kultowego ciastka z kremem. Ptysie przełożyłam bezową pianką 🍦 - dokładnie tą samą, którą pewnie wyjadaliście palcem spomiędzy warst ptysiowego ciasta, nie mogąc się nadziwić, jakie to pyszne! 😋
Jednocześnie odczarowuję mit, że ciasto parzone jest trudne, a przygotowanie ptysiów zarezerwowane jest wyłącznie dla profesjonalnych cukierników. Z tym przepisem ciastka wychodzą idealne - ładnie wyrośnięte, lekko wilgotne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. 😍
Nadzienie możesz przygotować także z kremem z bitej śmietany - proporcje znajdziesz w liście składników. Wystarczy ubić wszystkie składniki na puszysty śmietankowy krem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto parzone na ptysie:
-
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
-
Krok 2
Do gotującego się płynu dodaj mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką na jednolite ciasto.
Mieszaj ciasto do momentu, aż ciasto stanie się szkliste.
Zdejmij z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 3
Ciasto przełóż do miski, wlewaj stopniowo jajka wymieszane z białkami i miksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Ja użyłam tylki Wilton 1M.
-
Krok 5
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 12 ptysiów.
Jednego ptysia uformuj z dwóch warstw ciasta (gniazdek), ułożonych jedna na drugiej.
-
Krok 6
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30–35 minut do zrumienienia ciasta.
Jeśli ptysie nie pieką się równo, na 5 minut przed końcem pieczenia obróć blachę z ciastkami.
Po upieczeniu wystudź, a następnie przekrój ciastka w taki sposób, jak na zdjęciu.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Bezowy (piankowy) krem cytrynowy:
-
Krok 7
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj ją do momentu, aż osiągnie temperaturę 118°C.
-
Krok 8
Kiedy syrop osiągnie temperaturę 110°C zacznij ubijać pianę z białek na najwyższych obrotach.
-
Krok 9
Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewaj do piany gorący syrop cukrowy.
Wlewaj syrop możliwie najbliżej ścianki, aby mieszadło go nie rozpryskiwało.
-
Krok 10
Zaparzoną pianę z białek ubijaj tak długo, aż stanie się lśniąca, gęsta i wystygnie.
W międzyczasie dodaj łyżeczkę pasty waniliowej oraz sok i skórkę z cytryny.
-
Krok 11
Przełóż piankowy krem cytrynowy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskaj dużą porcję kremu na dolną część ciastka.
Następnie przykryj górną częścią ciasta parzonego i oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/ptysie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze