1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Gniazdka

Gniazdka

gniazdka (inaczej p膮czki hiszpa艅skie) z lukrem i kolorow膮 cukrow膮 posypk膮 - Wszystkiego S艂odkiego
gniazdka (inaczej p膮czki hiszpa艅skie) z lukrem i kolorow膮 cukrow膮 posypk膮 - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

T艂usty Czwartek zbli偶a si臋 wielkimi krokami! Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu na gniazdka, zwane równie偶 p膮czkami hiszpa艅skimi. Co艣 innego ni偶 p膮czki i faworki, ale równie pysznego. 馃崺馃崺


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na gniazdka:

  • Krok 1

    Do garnka wlej wod臋, umie艣膰 w nim mas艂o oraz sól, po czym ustaw na 艣redniej mocy palnika.

  • Krok 2

    Kiedy ca艂o艣膰 si臋 zagotuje, wsyp jednym ruchem ca艂膮 m膮k臋 i wszystko energicznie wymieszaj rózg膮 na jednolit膮 mas臋, a偶 zacznie odstawa膰 od 艣cianek garnka. Wówczas zdejmij garnek z palnika i odstaw mas臋 do wystudzenia.

  • Krok 3

    Kiedy ciasto ju偶 wystygnie, dodawaj do niej kolejno jajka i po ka偶dym dodaniu miksuj na jednolit膮 mas臋. Ciasto prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z ozdobn膮 tylk膮 w kszta艂cie mocno wyci臋tej gwiazdki.

  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Tylka ozdobna w kszta艂cie gwiazdy otwartej 1M marki Wilton ze stali nierdzewnej nadaje si臋 do tworzenia ozd贸b takich, jak rozety, kwiaty i gwiazdkowe wype艂nienia. Pasuje do ka偶dego wi臋kszego r臋kawa cukierniczego!

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 4

    Na g艂臋bokiej patelni rozgrzej t艂uszcz do temperatury oko艂o 175-180°C. W czasie nagrzewania si臋 patelni z papieru do pieczenia wytnij oko艂o 20 kwadratów i wyciskaj na nie po jednym kr膮偶ku ciasta. 

  • Krok 5

    Nast臋pnie wrzucaj je na rozgrzany t艂uszcz papierem do góry. Po oko艂o 1 minucie usu艅 kawa艂ki papieru i sma偶 z ka偶dej strony po 3-4 minuty, a偶 do zrumienienia. Po usma偶eniu ods膮cz gniazdka na arkuszach r臋cznika papierowego (mo偶esz te偶 u偶y膰 papieru 艣niadaniowego).

  • Krok 6

    Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka polukruj i posyp kolorow膮 posypk膮.

  • Pere艂ki cukrowe Dr. Oetker

    Pere艂ki cukrowe to kolorowa posypka, kt贸ra b臋dzie si臋 uroczo prezentowa膰 na ciastach, tortach, deserach i lodach. Polewy i lukry dekoruj przed zastygni臋ciem, a kremy i masy tu偶 przed podaniem. :)

    Pere艂ki cukrowe Dr. Oetker
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/gniazdka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej