Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami to ciekawy sposób na połączenie karpatki z malinami i nową formą podawania deseru. Klasyczne, domowe ciasto karpatkowe jest delikatne i kruche. Krem budyniowo-waniliowy to crème pâtissière - oryginalny, francuski krem cukierniczy. Budyniowego kremu patissiere możesz używać do każdego ciasta z kremem, ale również do rogalików i babeczek. Krem jest aksamitny, gęsty i przepyszny. Gotowy tort udekoruj cukrem pudrem oraz garstką malin.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto parzone na torcik karpatkowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Dwie formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp mąkę oraz szczyptę soli i mieszaj przez około 3-4 minuty.
-
Krok 3
Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 4
Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta.
-
Krok 5
Ciasto podziel na dwie części i rozłóż je równomiernie w formach. Piecz przez około 30-35 minut do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Formy wstaw na skos, dzięki temu obie zmieszczą się
-
Krok 6
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 7
Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii wydrąż i przełóż ziarenka do garnka. Podgrzewaj do zagotowania. Przecedź przez sito.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
Wanilia w najczystszej postaci z Wysp Pacyfiku, ceniona jest za delikatny, naturalny smak i intensywny waniliowy zapach z unikalną owocowo - kwiatową nutą. Laskę wanilii wystarczy przekroić wzdłuż i wydobyć zawartość nożem lub łyżeczką.
-
Krok 8
Żółtka i cukier utrzyj do białości. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj skrobię kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną.
-
Krok 9
Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając.
-
Krok 10
Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 11
Do kremu w temperaturze pokojowej wmiksuj miękkie masło.
-
Krok 12
Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.
Ciasto:
-
Krok 13
Jeden blat wystudzonego ciasta umieść ponownie w formie. Rozsmaruj na nim budyniowo - waniliowy krem. Krem przykryj drugim blatem. Odstaw na około godzinę do lodówki.
Dekorowanie:
-
Krok 14
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i ozdób świeżymi malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/torcik-karpatkowy-z-kremem-budyniowym-i-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze