Ciasto Łabędzi puch
🍰 Ciasto Łabędzi Puch 🦢- lekki i pyszny, jest dowodem na to, że u prawdziwej gospodyni nic się nie zmarnuje. Do zagęszczenia kremu używa się w tym przepisie...czerstwych bułek!🥯 Ja wykorzystałam suchary i efekt mnie zachwycił!
Delikatny, jasny biszkopt przełożony kokosowym kremem🥥 Co zrobić, żeby nie było za słodko? Przełam słodycz kwaskowatym, intensywnie owocowym dżemem z czarnej porzeczki. Duet idealny!
Koniecznie wypróbuj przepis na łabedzi puch❤️
pssst! Biszkopt znowu nie wyszedł? Sprawdź naszą poradę Jak upiec idealny biszkopt - od teraz ten klasyczny wypiek nie będzie miał przed Tobą żadnych tajemnic!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt do ciasta Łabędzi Puch:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodwaj stopniowo cukier.
-
Krok 3
Kolejno dodawaj żółtka.
-
Krok 4
Delikatnie mieszając, dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 5
Na końcu dodaj wodę oraz olej.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krem kokosowy:
-
Krok 8
Sucharki zalej 500 ml mleka i odstaw, żeby zmiękły. Kiedy już namokną, zblenduj je.
-
Krok 9
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj zblendowane suchary i wiórki kokosowe Bakal. Mieszając od czasu do czasu, gotuj wszystko około 5 minut. Następnie odstaw masę do wystygnięcia, mieszając ją co jakiś czas.
-
Może się przydać
Wiórki Kokosowe Bakal - niezastąpiony dodatek w Twojej kuchni. Bogate w minerały i witaminy, świetnie sprawdzą się jako pyszny i zdrowy dodatek do ciast, deserów czy śniadań na słodko!
-
Krok 10
Na koniec utrzyj na puch miękkie masło i stopniowo dodawaj wystudzoną masę z sucharów i kokosa. Miksuj do połączenia się składników.
Przełożenie ciasta Łabędzi Puch:
-
Krok 11
Biszkopt przekrój na 2 blaty. Pierwszy posmaruj dżemem.
-
Krok 12
Wyłóż połowę przygotowanego kremu. Przykryj go drugą częścią biszkoptu i wyłóż pozostałą część kremu, po czym odstaw ciasto do lodówki.
Kokosowa posypka:
-
Krok 13
Masło roztop na patelni, dodaj wiórki i cukier i mieszaj do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 14
Tak przygotowaną posypkę ściągnij z palnika i jeszcze ciepłą posyp na ciasto. Gotowy Łabędzi puch odstaw do lodówki na noc.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Porada:
☆ Przed podaniem wyciągnij ciasto z lodówki na około pół godziny wcześniej.
☆ Zobacz również sprawdzone przepisy na ciasta i desery komunijne
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-labedzi-puch |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze