Kostka ananasowo-kokosowa
Kostka ananasowo-kokosowa to pyszne, puszyste i bardzo kokosowe ciasto z ananasem i kremem budyniowym, wykończone bezą kokosową. Wspaniała propozycja na deser na zwieńczenie karnawału. Serdecznie polecam! 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza kokosowa:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Białka ubij razem z cukrem do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
-
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz przez około 30–35 minut. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i wystudź.
Przygotowanie biszkoptu na kostkę ananasowo-kokosową:
-
Krok 4
Temperaturę piekarnika zwiększ do 180˚C. Spód formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, aż do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
-
Krok 6
Delikatnie mieszając, dodawaj żółtka jedno po drugim.
-
Krok 7
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Stopniowo dodawaj ją do ciasta, delikatnie mieszając. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlej masę do blachy i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25–30 minut.
-
Krok 8
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw w formie na 10 minut. Po tym czasie odwróć je do góry dnem. Zdejmij papier i zostaw do ostygnięcia.
Krem ananasowy:
-
Krok 9
Ananasa odcedź i pokrój w kostkę. Syrop przelej do garnuszka i podgrzej.
-
Krok 10
Śmietankę, żółtka i budyń wymieszaj. Przelej je do gorącego syropu.
-
Krok 11
Podgrzewaj, ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia. Ściągnij z palnika i odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 12
Masło z cukrem utrzyj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle miksując. Na koniec wmieszaj pokrojonego ananasa.
-
Krok 13
Krem rozsmaruj na biszkopcie i przykryj go bezą kokosową. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-ananasowo-kokosowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze