1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka ananasowo-kokosowa

Kostka ananasowo-kokosowa

kostka ananasowo-kokosowa na biszkopcie pokrytym kremem ananasowym z kawałkami ananasa oraz bezą kokosową - Wszystkiego Słodkiego
kostka ananasowo-kokosowa na biszkopcie pokrytym kremem ananasowym z kawałkami ananasa oraz bezą kokosową - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kostka ananasowo-kokosowa to pyszne, puszyste i bardzo kokosowe ciasto z ananasem i kremem budyniowym, wykończone bezą kokosową. Wspaniała propozycja na deser na zwieńczenie karnawału. Serdecznie polecam! 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza kokosowa:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Białka ubij razem z cukrem do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 

  • Krok 3

    Dodaj mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz przez około 3035 minut. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i wystudź.

     

Przygotowanie biszkoptu na kostkę ananasowo-kokosową:

  • Krok 4

    Temperaturę piekarnika zwiększ do 180˚C. Spód formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 5

    Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, aż do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 

  • Krok 6

    Delikatnie mieszając, dodawaj żółtka jedno po drugim. 

  • Krok 7

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Stopniowo dodawaj ją do ciasta, delikatnie mieszając. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlej masę do blachy i włóż do piekarnika. Piecz przez około 2530 minut. 

  • Krok 8

    Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw w formie na 10 minut. Po tym czasie odwróć je do góry dnem. Zdejmij papier i zostaw do ostygnięcia.

Krem ananasowy:

  • Krok 9

    Ananasa odcedź i pokrój w kostkę. Syrop przelej do garnuszka i podgrzej.

  • Krok 10

    Śmietankę, żółtka i budyń wymieszaj. Przelej je do gorącego syropu.

  • Krok 11

    Podgrzewaj, ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia. Ściągnij z palnika i odstaw do wystudzenia.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 12

    Masło z cukrem utrzyj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle miksując. Na koniec wmieszaj pokrojonego ananasa.

  • Krok 13

    Krem rozsmaruj na biszkopcie i przykryj go bezą kokosową. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-ananasowo-kokosowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej