1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pani Walewska (Ciasto pychotka) bez pieczenia

Pani Walewska (Ciasto pychotka) bez pieczenia

ciasto pani Walewska bez pieczenia na herbatnikach przekładanych kremem budyniowym, czarnymi porzeczkami i dżemem z czarnych porzeczek, udekorowane prażonymi płatkami migdałów i pokruszonymi bezikami - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Pani Walewska to bardzo znane i lubiane ciasto, które w klasycznym przepisie jest dość pracochłonne. Dla ułatwienia przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ciasto jest idealnie kremowe, aksamitne i delikatne. 😃 Przygotowałam je na herbatnikach, które wilgotnieją od kremu - dlatego ciasto należy przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto jest eleganckie i naprawdę pięknie wygląda. Polecam! ❤️

Zobacz również nasze wskazówki i porady, co zrobić, żeby krem budyniowy zawsze się udał!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem budyniowy:

  • Krok 1

    W 200 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.

  • Krok 2

    Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony budyń, wymieszaj i gotuj, aż do zgęstnienia. Zdejmij z palnika, dodaj kawałki masła, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.

Przełożenie:

  • Krok 3

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników i posmaruj je połową dżemu. Na dżem rozłóż czarne porzeczki.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 4

    Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przestudzonego kremu budyniowego. Ułóż drugą warstwę herbatników, rozsmaruj drugą połowę dżemu i resztę kremu (odłóż 3 łyżki kremu na wierzch).

     

  • Krok 5

    Ułóż trzecią warstwę herbatników, rozłóż na niej odłożoną porcję kremu.

  • Krok 6

    Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.

  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Następnego dnia podpraż na suchej patelni płatki migdałów i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Na schłodzone ciasto pokrusz beziki i posyp uprażone płatki migdałów Bakal. Pani Walewska bez pieczenia jest gotowa!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/pani-walewska-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej