1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasto z prażonym słonecznikiem

ciasto z prażonym słonecznikiem, na krakersach, bez pieczenia, przełożone masą budyniową, masą krówkową toffi i bitą śmietanką - wszystkiego słodkiego
ciasto z prażonym słonecznikiem, na krakersach, bez pieczenia, przełożone masą budyniową, masą krówkową toffi i bitą śmietanką - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto z prażonym słonecznikiem 🌻 bez pieczenia to klasyk wśród ciast na zimno i nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest po prostu pyszne, a do tego nie zabiera zbyt wiele czasu. Przepis idealny na wszelkie spotkania w większym gronie. Polecam! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta z prażonym słonecznikiem:

  • Krok 1

    Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 24 x 38 cm. Dno blachy wyłóż krakersami, a na nich dokładnie rozsmaruj masę krówkową. Na warstwie "krówkowej" ponownie ułóż ściśle  krakersy - jeden obok drugiego.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać

Masa budyniowa:

  • Krok 2

    Do garnka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj.

     

     

  • Krok 3

    Jajka, obie mąki i szklankę mleka umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej do zagotowanego mleka i gotuj do zgęstnienia. Jeśli powstaną grudki, wystarczy rozmieszać je mikserem.

  • Krok 4

    Do gorącego budyniu dodaj kawałki masła i zmiksuj.

  • Krok 5

    Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj budyń kolejną porcją ciastek. Całość odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.

  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Dekoracja:

  • Krok 6

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wyłóż na ciasto i rozsmaruj równomiernie. 

  • Krok 7

    Słonecznik upraż na suchej patelni i odstaw do przestudzenia. Posyp nim wierzch ciasta.

Porada:

☆ Moższ użyć do ciasta gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samemu. Mleko skondensowane (w puszkach) włóż do garnka z gorącą wodą. Puszki z mlekiem muszą być całkowicie zakryte wodą. Ustaw na średniej mocy palnika i gotuj około 3 godziny. Pamiętaj, aby w czasie gotowania uzupełnić wodę, jeśli odparuje.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-prazonym-slonecznikiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej