Ciasto z prażonym słonecznikiem
Ciasto z prażonym słonecznikiem 🌻 bez pieczenia to klasyk wśród ciast na zimno i nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest po prostu pyszne, a do tego nie zabiera zbyt wiele czasu. Przepis idealny na wszelkie spotkania w większym gronie. Polecam! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta z prażonym słonecznikiem:
-
Krok 1
Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 24 x 38 cm. Dno blachy wyłóż krakersami, a na nich dokładnie rozsmaruj masę krówkową. Na warstwie "krówkowej" ponownie ułóż ściśle krakersy - jeden obok drugiego.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
Masa budyniowa:
-
Krok 2
Do garnka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj.
-
Krok 3
Jajka, obie mąki i szklankę mleka umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej do zagotowanego mleka i gotuj do zgęstnienia. Jeśli powstaną grudki, wystarczy rozmieszać je mikserem.
-
Krok 4
Do gorącego budyniu dodaj kawałki masła i zmiksuj.
-
Krok 5
Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj budyń kolejną porcją ciastek. Całość odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Dekoracja:
-
Krok 6
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wyłóż na ciasto i rozsmaruj równomiernie.
-
Krok 7
Słonecznik upraż na suchej patelni i odstaw do przestudzenia. Posyp nim wierzch ciasta.
Porada:
☆ Moższ użyć do ciasta gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samemu. Mleko skondensowane (w puszkach) włóż do garnka z gorącą wodą. Puszki z mlekiem muszą być całkowicie zakryte wodą. Ustaw na średniej mocy palnika i gotuj około 3 godziny. Pamiętaj, aby w czasie gotowania uzupełnić wodę, jeśli odparuje.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-prazonym-slonecznikiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze