Ciasto z mascarpone
Proste i klasyczne smaki zawsze się obronią! Idealne ciasto, które nie wymaga długich przygotowań ani wielu składników. Wszystkim smakuje i zawsze się udaje, czyli po prostu ciasto z mascarpone🍰
Wilgotne ciasto z dodatkiem ciemnej czekolady i masła - puszyste i wilgotne jednoczeście, świetnie komponuje się z lekkim waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Nie mogło też zabraknąć polewy - cienka warstwa czekolady to jedyne słuszne wykończenie tego pysznego ciasta!
Ciasto z mascarpone najepiej podawać w towarzystwie ulubionych świeżych owoców🍓🍒🫐
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe
-
Krok 1
Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wyłącz palnik.
-
Krok 2
Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj przestudzoną masę czekoladową oraz suche składniki.
-
Krok 4
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej przygotowane ciasto.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz ciasto około 40 minut, do suchego patyczka.
Krem mascarpone
-
Krok 6
Serek przełóż do miski, przelej śmietankę, zmiksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodaj przesiany cukier puder z cukrem z wanilią i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Nasącz ciasto. Przełóż ciasto kremem, odstaw do lodówki.
Polewa czekoladowa
-
Krok 7
Do gorącej śmietanki przesyp czekoladę, odstaw na czas rozpuszczenia się czekolady, wymieszaj.
-
Krok 8
Gotową polewę przelej na wierzch ciasta. Ciasto odstaw na czas zastygnięcia polewy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-z-mascarpone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze