1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto z mascarpone

Ciasto z mascarpone

ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Proste i klasyczne smaki zawsze się obronią! Idealne ciasto, które nie wymaga długich przygotowań ani wielu składników. Wszystkim smakuje i zawsze się udaje, czyli po prostu ciasto z mascarpone🍰

Wilgotne ciasto z dodatkiem ciemnej czekolady i masła - puszyste i wilgotne jednoczeście, świetnie komponuje się z lekkim waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Nie mogło też zabraknąć polewy - cienka warstwa czekolady to jedyne słuszne wykończenie tego pysznego ciasta!

Ciasto z mascarpone najepiej podawać w towarzystwie ulubionych świeżych owoców🍓🍒🫐

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe

  • Krok 1

    Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wyłącz palnik.

    na kuchence indukcyjnej bosch w rondelku mleko z masłem lurpak, obok w miseczce kaletki czekolady
  • Krok 2

    Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.

    w rondelku rozpuszczona czekolada z mlekiem
  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj przestudzoną masę czekoladową oraz suche składniki.

    robot kuchenny bosch ubijający jajka obok proszek do pieczenia
  • Krok 4

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej przygotowane ciasto.

    w formie do pieczenia nieupieczone ciasto czekoladowe
  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz ciasto około 40 minut, do suchego patyczka.

    w foremce ciasto czekoladowe

Krem mascarpone

  • Krok 6

    Serek przełóż do miski, przelej śmietankę, zmiksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodaj przesiany cukier puder z cukrem z wanilią i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

    Nasącz ciasto. Przełóż ciasto kremem, odstaw do lodówki.

    w misie robota bosch przygotowywany krem mascarpone z cukrem z wanilią Dr. Oetkera

Polewa czekoladowa

  • Krok 7

    Do gorącej śmietanki przesyp czekoladę, odstaw na czas rozpuszczenia się czekolady, wymieszaj. 

    czekolada Callebaut 811
  • Krok 8

    Gotową polewę przelej na wierzch ciasta. Ciasto odstaw na czas zastygnięcia polewy.

    w foremce czekoladowe ciasto z polewą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-z-mascarpone

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej