Kawowe ciasto Mokka
Potrzebowałam alternatywy dla kawy w kubku i nie mogła to być kawa w filiżance. 😂 Dlatego zrobiłam ciasto Mokka, które intensywnie pachnie i smakuje kawą, a dodatkowo - niebanalnie wygląda. Ciasto Mokka to połączenie kakaowo-kawowego biszkoptu nasączonego kawą i orzechowym alkoholem, kremu budyniowego toffi, kawowego kremu śmietankowego i czekoladowej posypki. Po prostu poezja smaku!☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowo-kawowy do ciasta Mokka:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170˚C.
-
Krok 2
Oddziel białka od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając.
-
Krok 3
Następnie dodaj żółtka i ubijaj na niskich obrotach.
-
Krok 4
Na końcu bardzo delikatnie wmieszaj mąkę przesianą razem z kakao i wymieszaną z kawą.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Wystudzony nasącz ponczem.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Warstwa budyniowa:
-
Krok 6
Do garnka przelej 2 szklanki mleka, dodaj pokrojone na kawałki masło i zagotuj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj budyń toffi rozrobiony z cukrem i pozostałym mlekiem. Całość zagotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
-
Krok 7
Ciepły budyń przelej na biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Kawowa warstwa śmietankowa:
-
Krok 8
Śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i kawę, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Żelatynę rozmieszaj w 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody. Dodaj do śmietanki i zmiksuj krótko.
-
Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker
Żelatyna-fix deserowa bardzo łatwo łączy się z wodą, nie pozostawiając grudek w deserze. Wystarczy zmiksować ją z wodą i dodać do masy. Twoje desery i serniki będą puszyste i aksamitne!
-
Krok 9
Krem wyłóż równomiernie na wystudzoną masę budyniową. Ciasto Mokka wstaw do schłodzenia do lodówki.
Dekoracja:
-
Krok 10
Przed podaniem ciasto udekoruj czekoladową posypką i różyczkami z opłatka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kawowe-ciasto-mokka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze