1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kawowe ciasto Mokka

Kawowe ciasto Mokka

kawowe ciasto mokka na kakaowo-kawowym biszkopcie biszkopcie z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym, udekorowane posypką czekoladową i brązowymi różyczkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
kawowe ciasto mokka na kakaowo-kawowym biszkopcie biszkopcie z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym, udekorowane posypką czekoladową i brązowymi różyczkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.88/5 16 ocen

Potrzebowałam alternatywy dla kawy w kubku i nie mogła to być kawa w filiżance. 😂 Dlatego zrobiłam ciasto Mokka, które intensywnie pachnie i smakuje kawą, a dodatkowo - niebanalnie wygląda. Ciasto Mokka to połączenie kakaowo-kawowego biszkoptu nasączonego kawą i orzechowym alkoholem, kremu budyniowego toffi, kawowego kremu śmietankowego i czekoladowej posypki. Po prostu poezja smaku!☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowo-kawowy do ciasta Mokka:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170˚C.

  • Krok 2

    Oddziel białka od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając.

  • Krok 3

    Następnie dodaj żółtka i ubijaj na niskich obrotach.

  • Krok 4

    Na końcu bardzo delikatnie wmieszaj mąkę przesianą razem z kakao i wymieszaną z kawą.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Wystudzony nasącz ponczem.

  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Warstwa budyniowa:

  • Krok 6

    Do garnka przelej 2 szklanki mleka, dodaj pokrojone na kawałki masło i zagotuj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj budyń toffi rozrobiony z cukrem i pozostałym mlekiem. Całość zagotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  • Krok 7

    Ciepły budyń przelej na biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Kawowa warstwa śmietankowa:

  • Krok 8

    Śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i kawę, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Żelatynę rozmieszaj w 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody. Dodaj do śmietanki i zmiksuj krótko.

  • Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker

    Żelatyna-fix deserowa bardzo łatwo łączy się z wodą, nie pozostawiając grudek w deserze. Wystarczy zmiksować ją z wodą i dodać do masy. Twoje desery i serniki będą puszyste i aksamitne!

    Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker
  • Krok 9

    Krem wyłóż równomiernie na wystudzoną masę budyniową. Ciasto Mokka wstaw do schłodzenia do lodówki.

Dekoracja:

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kawowe-ciasto-mokka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej