1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kakaowe tiramisu

Kakaowe tiramisu

kakaowe tiramisu w dużej rodzinnej wersji, na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą i amaretto, przełożonym kremem śmietankowym, nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami i posypane kakao - wszystkiego słodkiego
kakaowe tiramisu w dużej rodzinnej wersji, na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą i amaretto, przełożonym kremem śmietankowym, nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami i posypane kakao - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Inspiracją do wykonania tego przepisu był najpopularniejszy deser włoski - tiramisu! :) Kakaowe tiramisu to delikatny, ciemny biszkopt przełożony pysznym kremem z serka mascarpone i śmietanki. W mojej wersji w kremie zatopiłam biszkopty nasączone likierem Amaretto. Polecam Wam serdecznie taką cukierniczą podróż do serca Włoch! Zapraszam po przepis! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na kakaowe tiramisu:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. 

  • Krok 2

    Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Marta poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Marta poleca
  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania sztywnej piany. 

  • Krok 4

    Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą. 

  • Krok 5

    Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. 

  • Krok 6

    Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do formy i piecz przez około 30 minut. Upieczony biszkopt połóż na kratce do studzenia. Po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. 

  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.

Nasączenie biszkoptu:

  • Krok 8

    Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt. Resztę pozostaw do namoczenia biszkoptów.

Krem śmietankowy do tiramisu:

  • Krok 9

    Serek mascarpone, śmietankę i przesiany cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.

Przekładanie kakaowego tiramisu:

  • Krok 10

    Jeden blat nasączonego biszkoptu ułóż w czystej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 35 cm. Rozsmaruj 1/3 kremu. 

  • Krok 11

    Ułóż namoczone w ponczu biszkopty i rozłóż kolejną część kremu. 

  • Krok 12

    Całość przykryj drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmaruj na cieście tworząc nierówne fale.

  • Krok 13

    Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kakaowe-tiramisu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej