Kakaowe tiramisu
Inspiracją do wykonania tego przepisu był najpopularniejszy deser włoski - tiramisu! :) Kakaowe tiramisu to delikatny, ciemny biszkopt przełożony pysznym kremem z serka mascarpone i śmietanki. W mojej wersji w kremie zatopiłam biszkopty nasączone likierem Amaretto. Polecam Wam serdecznie taką cukierniczą podróż do serca Włoch! Zapraszam po przepis! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na kakaowe tiramisu:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 3
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania sztywnej piany.
-
Krok 4
Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
-
Krok 5
Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do formy i piecz przez około 30 minut. Upieczony biszkopt połóż na kratce do studzenia. Po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
Nasączenie biszkoptu:
-
Krok 8
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt. Resztę pozostaw do namoczenia biszkoptów.
Krem śmietankowy do tiramisu:
-
Krok 9
Serek mascarpone, śmietankę i przesiany cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Przekładanie kakaowego tiramisu:
-
Krok 10
Jeden blat nasączonego biszkoptu ułóż w czystej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 35 cm. Rozsmaruj 1/3 kremu.
-
Krok 11
Ułóż namoczone w ponczu biszkopty i rozłóż kolejną część kremu.
-
Krok 12
Całość przykryj drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmaruj na cieście tworząc nierówne fale.
-
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kakaowe-tiramisu |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze