Makowa krówka
Jeśli krówki - to ciągutki, czy kruche? 🐮Jaka jest Wasza ulubiona wersja tych karmelowych cukierków?
Moja to krówki ukryte w puszystym kremie ze śmietanki i mascarpone, pomiędzy biszkoptowymi blatami z makiem. Dodatkowej słodyczy dodaje przełożenie z kajmaku i lekko słonego serka typu philadelphia 🥰
Wierzch mlecznej krówki posypałam prażonymi płatkami migdałów - przyjemnie chrupią i są prostą, efektowną dekoracją 😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z makiem
-
Krok 1
Płatki migdałów posiekaj na piasek. Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę, pod koneic dodaj cukier z wanilią.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem i migdałami.
-
Krok 4
Zmniejsz obroty i wmieszaj delikatnie suche składniki.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do formy.
-
Krok 6
Piecz 45 minut w 170°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz przygotowanym ponczem.
Do przełożenia
-
Krok 8
Serek z kajmakiem zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 9
Dolny biszkopt nasącz ponczem i posmaruj równomiernie połową kremu kajmakowego.
Krem mascarpone z krówkami
-
Krok 10
Krówki pokrój na drobne kawałki. Śmietankę ubij z serkiem mascarpone, pod koniec dodając śmietan fixy wymieszane z przesianym cukrem pudrem.
-
Krok 11
Do kremu wmieszaj krówki. Biszkopt przełóż połową porcji kremu.
-
Krok 12
Przykryj drugim biszkoptem, rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej.
-
Krok 13
Rozsmaruj pozostałą porcję kremu. Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałów i srebrnymi perełkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowa-krowka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze