Ciasto Pijak
Chcąc umilić sobie oczekiwanie na nadchodzący Nowy Rok, warto mieć w zanadrzu coś na osłodę 😉 I to nie byle co, bo ten wyjątkowy "przekładaniec" skrywa w sobie wilgotne ciasto makowe, delikatnie waniliowy biszkopt, najlepszy krem budyniowy i konfiturę z czarnej porzeczki - a to wszystko pod osłoną czekoladowej polewy, subtelnie zakrapiane alkoholowym ponczem.
Ciasto Pijak sprawdzi się także jako słodka, sylwestrowa propozycja i kropka nad "i" podczas zabawy do białego rana 🎉 Bo kto, zmęczony wielogodzinnymi tańcami i pląsami, nie skusi się na kawałek pysznego ciasta?💃
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z olejem:
-
Krok 1
Przygotuj prostokątną formę do pieczenia 33x23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka ubij na pianę.
Ja wykorzystałam do tego funkcję Sensor Control.
Postawiłam misę, założyłam mieszadło, wybrałam opcję Białko jaj, wlałam białka i włączyłam najwyższe obroty.
Kiedy białko jest ubite, robot automatycznie kończy mieszanie.
-
Krok 3
Dalej miksując dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanilią.
-
Krok 4
Do ubitej piany wmiksuj kolejno żółtka a nastepnie wlej olej i zmiksuj do połączenia.
-
Krok 5
Na koniec wmieszaj równomiernie suche składniki.
Użyj najwolniejszych obrotów, aby masa pozostała puszysta.
W robocie OptiMum znajdziesz specjalny tryb Wolnych Obrotów idealny do tego zadania.
-
Krok 6
Gotową masę biszkoptową wyłóż równomiernie w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 25-30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.
Piekarnik zostaw włączony!
-
Natalia poleca
Praktyczna forma do pieczenia w zestawie z pokrywą, która idealnie sprawdzi się do przechowywania i przewożenia ciast.
Ciasto makowo-kokosowe
-
Krok 7
Białka ubij na pianę z cukrem i cukrem z wanilią, podobnie jak do biszkoptu.
-
Krok 8
Następnie wmiksuj kolejno żółtka i dodaj cienką stróżką olej.
-
Krok 9
Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj równomiernie mak i wiórki kokosowe.
Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tu również przydada się funkcja wolnych obrotów.
-
Krok 10
Wyłóż masę równomiernie w formie.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Wiórki kokosowe Bakal
Sprawdzą się we wszelkiego rodzaju wypiekach, deserach i śniadaniowych wariacjach.
Krem budyniowy:
-
Krok 11
Budyń wymieszaj ze 100 ml mleka.
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodaj budyń wymieszany z mlekiem i zagotuj do zgęstnienia.
Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
-
Krok 12
Miękkie masło utrzyj na jasną masę.
Następnie dodawaj partiami wystudzony budyń i zmiksuj na jednolity krem.
Przekładanie ciasta Pijak:
-
Krok 13
Wierzch biszkoptu zetnij, ułóż biszkopt w formie, nasącz ponczem a potem posmaruj dżemem.
-
Krok 14
Zetnij wierzch ciasta makowo-kokosowego i ułóż je do góry nogami na warstwie dżemu.
Wyłóż równomiernie krem budyniowy.
-
Krok 15
Na kremie budyniowym ułóż biszkopty, nasącz je dokładnie ponczem z wódką i sokiem z cytryny.
Polewa kakaowa:
-
Krok 16
Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgestnienia (nie gotuj).
Przestudź polewę a następnie wylej ją partiami na cieście aby dokładnie pokryła biszkopty.
Wstaw ciasto do lodówki na około 3h do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pijak |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze