Malinowa chmurka
Malinowa chmurka ☁️ to jedno z najbardziej popularnych ciast przekładanych.
Cienki spód, galaretka z malinami do tego delikatny krem waniliowy i pyszna beza z płatkami migdałów.
Uwielbiam to ciasto za jego uniwersalność ❤️, sprawdza się na każdą większą czy mniejszą okazję. W sezonie letnim wykorzystuję świeże maliny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby cieszyć się nim o każdej porze roku korzystając z mrożonych owoców.
Wypróbuj również moich przepisów na Wiśniową Chmurkę i Brzoskiwiniową Chmurkę.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy spód do ciasta Malinowa Chmurka:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie ucieraj dodając kolejno żółtka.
Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia do połączenia składników.
-
Krok 3
Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (ciasto będzie gęste).
-
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Wyjmij formę z upieczonym spodem i odstaw do wystudzenia.
Nie wyłączaj piekarnika tylko obniż w nim temperaturę do 140°C.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Beza:
-
Krok 5
Wystudzony spód wyjmij z formy, odłóż rant. Spód formy posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika . Piecz około 60 minut.
Galaretka z malinami:
-
Krok 7
Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z malinami* i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszaj od czasu do czasu. Wyłóż na kruchy spód.
*Jeśli użyjesz mrożonych malin, nie rozmrażaj ich tylko dodaj do przestudzonej galaretki. Mieszaj delikatnie aby owoce zawiesiły się w galaretce, po około 5 minutach galaretka będzie miała już żelową konsystencję i możesz ją od razu wyłożyć na kruchy spód.
-
Może się przydać
Galaretka o smaku malinowym idealnie sprawdzi się jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno.
Krem waniliowy do Malinowej Chmurki:
-
Krok 9
Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem.
-
Krok 10
Gotowy krem wyłóż na malinową warstwę.
-
Krok 11
Następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw ciasto Malinowa Chmurka do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-chmurka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze