Kremówka bez pieczenia
Kremówka bez pieczenia to ciasto mojego dzieciństwa. 👶 Do tej pory, kiedy widzę je w cukierni, nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Najbardziej jednak lubię przygotowywanie kremówki w domowym zaciszu, kiedy mogę powspominać dawne czasy. Atutem tego ciasta jest zarówno jego niepowtarzalny smak, jak i sposób przygotowania. Tak naprawdę poszczególne składniki wystarczy jedynie ze sobą połączyć i rozłożyć na warstwach krakersów, zdecydowanie jest to ciasto dla wszystkich zapracowanych. :) Smacznego! :)
Te porady mogą Ci się przydać!
Jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?
Ciasta i desery z budyniem - najlepsze przepisy
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z krakersów do kremówki bez pieczenia:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyłóż krakersami.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do ciast znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
Masa budyniowa:
-
Krok 2
Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj.
-
Krok 3
W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
-
Krok 4
Następnie dodaj żółtka i ponownie rozmieszaj.
-
Krok 5
Do rozmieszanego budyniu z żółtkami, dodaj około 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Następnie całość przelej do gorącego mleka i energicznie mieszając podgrzewaj, aż do zgęstnienia.
-
Krok 7
Dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj.
-
Krok 8
Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj je kolejną porcją krakersów. Całość odstaw do przestudzenia. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
Masa śmietankowa:
-
Krok 9
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i rozsmaruj ją równomiernie na krakersach.
-
Krok 10
Ułóż na niej kolejną warstwę krakersów i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Do dekoracji:
-
Krok 11
Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/kremowka-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze