1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto kukułka

Ciasto kukułka

ciasto kukułka wszystkiego słodkiego
ciasto kukułka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przepis dla fanów przekładanych ciast, w których jedna pyszna warstwa goni kolejną 🍰 Pamiętacie kakaowe, nadziewane karmelki Kukułki? Ich smak postanowiłam odtworzyć w pysznym cieście, które okazało się hitem wśród moich znajomych. 

Dwa rodzaje biszkoptu - waniliowy i kakaowy przełożone są prostym, śmietankowym kremem. Kukułce charakteru nadaje intensywne nasączenie blatów - połączenie alkoholu, kawy i czekolady sprawdza się idealnie ☕🍫

Ciasto wykończone jest polewą z masła i kakao, która przypomina mi smak ciast z dzieciństwa ❤️ Wypróbuj mój przepis na ciasto Kukułka 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 1

    Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu.

    kakaowy wilgotny biszkopt z olejem

Biszkopt waniliowy:

  • Krok 2

    Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu.

    jasny biszkopt z olejem wilgotny

Masa czekoladowa do nasączenia:

  • Krok 3

    Kawę zaparz wrzątkiem. Przelej ją do rondelka, dodaj czekoladę, cukier oraz cukier z wanilią. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i cukru. Na końcu cienką strużką przelewaj wódkę, cały czas mieszjąc. Odstaw do wystudzenia.

    w rondelku na płycie indukcyjnej masa czekoladowa obok cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Kakowy biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz pędzelkiem dolną wartwę czekoladową masą.

    W formie prostokątnej wilton warstwa biszkoptu kakaowego
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Tortownica prostokątna z serii Back- Trend od Dr. Oetkera o wielkości 38x25 cm pokryta specjalną powłoką ceramiczną.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Krem śmietankowy:

  • Krok 5

    Żelatynę zmiksuj z wodą. Śmietankę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania śmietanki przelej zmiksowaną żelatynę i dalej miksuj do połączenia się składników.

    w robocie kuchennym bosch ubijana śmietanka obok żelatyna fix deserowa Dr. Oetker
  • Krok 6

    Wyłóż równomiernie połowę porcji na pierwszą warstwę biszkopu.

    w prostokątnej formie warstwa śmietankowa do ciasta kukułka
  • Krok 7

    Z jasnego biszkoptu zetnij wierzch ciasta. Przykryj nim wartwę kremu. 

    w formie wilton przekrojony jasny biszkopt
  • Krok 8

    Jasny biszkopt zalej masą czekoladową.

    w prostokątnej blaszce ciasto z polewą czekoladową
  • Krok 9

    Wyłóż drugą porcję kremu śmietankowego.

    w formie ciasto z kremem śmietankowym
  • Krok 10

    Przykryj drugim blatem kakowego biszkopu. Odstaw do lodówki.

    w prostokątnej formie przełożone ciast z biszkoptem kakaowym

Polewa czekoladowa:

  • Krok 11

    Masło przełóż do rondelka, rozpuść na małej mocy palnika. Dodaj cukier i kakao, cały czas mieszając. Na koniec stopniowo doddawaj mleko. Ostaw do wysudzenia, mieszając od czasu do czasu.

     

    masło kerrygold, kako ciemne dr. oetker, w miseczce cukier na polewę do ciasta
  • Krok 12

    Przygotowaną polewę przelek na ciasto.

    w rondelku polewa czekoladowa obok ciasto biszkoptowe w formie
  • Krok 13

    Przy pomocy szpatuły rozprowdź równomiernie. Odstaw do schłodzenia.

    ciasto kukułka z polewą czekoladową obok duża szpatuła wilton
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kukulka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej