Ciasto kukułka
Przepis dla fanów przekładanych ciast, w których jedna pyszna warstwa goni kolejną 🍰 Pamiętacie kakaowe, nadziewane karmelki Kukułki? Ich smak postanowiłam odtworzyć w pysznym cieście, które okazało się hitem wśród moich znajomych.
Dwa rodzaje biszkoptu - waniliowy i kakaowy przełożone są prostym, śmietankowym kremem. Kukułce charakteru nadaje intensywne nasączenie blatów - połączenie alkoholu, kawy i czekolady sprawdza się idealnie ☕🍫
Ciasto wykończone jest polewą z masła i kakao, która przypomina mi smak ciast z dzieciństwa ❤️ Wypróbuj mój przepis na ciasto Kukułka 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 1
Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu.
Biszkopt waniliowy:
-
Krok 2
Dno prostokątnej formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papiem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy według tego przepisu.
Masa czekoladowa do nasączenia:
-
Krok 3
Kawę zaparz wrzątkiem. Przelej ją do rondelka, dodaj czekoladę, cukier oraz cukier z wanilią. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i cukru. Na końcu cienką strużką przelewaj wódkę, cały czas mieszjąc. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 4
Kakowy biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz pędzelkiem dolną wartwę czekoladową masą.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Tortownica prostokątna z serii Back- Trend od Dr. Oetkera o wielkości 38x25 cm pokryta specjalną powłoką ceramiczną.
Krem śmietankowy:
-
Krok 5
Żelatynę zmiksuj z wodą. Śmietankę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania śmietanki przelej zmiksowaną żelatynę i dalej miksuj do połączenia się składników.
-
Krok 6
Wyłóż równomiernie połowę porcji na pierwszą warstwę biszkopu.
-
Krok 7
Z jasnego biszkoptu zetnij wierzch ciasta. Przykryj nim wartwę kremu.
-
Krok 8
Jasny biszkopt zalej masą czekoladową.
-
Krok 9
Wyłóż drugą porcję kremu śmietankowego.
-
Krok 10
Przykryj drugim blatem kakowego biszkopu. Odstaw do lodówki.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 11
Masło przełóż do rondelka, rozpuść na małej mocy palnika. Dodaj cukier i kakao, cały czas mieszając. Na koniec stopniowo doddawaj mleko. Ostaw do wysudzenia, mieszając od czasu do czasu.
-
Krok 12
Przygotowaną polewę przelek na ciasto.
-
Krok 13
Przy pomocy szpatuły rozprowdź równomiernie. Odstaw do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kukulka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze