Kora orzechowa
Kora orzechowa. Z pewnością jest Wam znana z przyjęć lub uroczystości rodzinnych. Dziś proponuję Wam swój przepis na to pyszne ciasto. Orzechowo-kokosowe blaty z rodzynkami przełożone kremem budyniowym. Do tego zatopione w kremie delicje nasączone kawą z alkoholem i brzoskwiniowy wierzch. 🍑 Kto spróbuje raz, zawsze wraca do tego ciasta ponownie. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kora orzechowa:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Wymieszaj suche składniki: zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zważ i podziel na pół.
-
Krok 3
W misie miksera ubij na sztywno 4 białka. Łyżka po łyżce, bardzo powoli, dodawaj 100 g cukru i pół opakowania cukru wanilinowego. Każdą porcję cukru dodawaj po rozpuszczeniu się poprzedniej. Kiedy piana będzie już dobrze ubita - gęsta i błyszcząca - wmiksuj 1 żółtko.
-
Krok 4
Do sztywnej piany dodaj jedną połowę zmieszanych wcześniej suchych składników i delikatnie je wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto rozłóż równomiernie w formie i piecz w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczony blat odstaw do wystudzenia i przygotuj dokładnie tak samo drugi.
Galaretka brzoskwiniowa:
-
Krok 6
W czasie pieczenia drugiego blatu przygotuj galaretkę. Brzoskwinie odcedź, syrop przelej do miarki i uzupełni wodą tak, by łącznie z syropem uzyskać 750 ml.
-
Krok 7
Wszystko przelej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z palnika, wsyp galaretki, wymieszaj łyżką i odstaw do wystudzenia. Przed samym wyłożeniem na ciasto galaretkę schłodź w lodówce, by lekko zgęstniała.
-
Krok 8
Odcedzone brzoskwinie pokrój w plasterki.
Krem budyniowy:
-
Krok 9
Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj.
-
Krok 10
Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj razem ze śmietanką. Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 11
Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 12
Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.
Przełożenie ciasta kora orzechowa:
-
Krok 13
Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu budyniowego. Delicje maczaj w kawie z alkoholem i układaj na kremie czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając.
-
Krok 14
Na delicje wyłóż cieńszą warstwą krem budyniowy tak, aby zostało go jeszcze trochę na wierzch ciasta. Tę warstwę przykryj drugim blatem ciasta i cienko posmaruj odłożoną porcją kremu.
-
Krok 15
Na wierzchu poukładaj pokrojone brzoskwinie.
-
Krok 16
Przestrzeń pomiędzy ciastem a blaszką wypełnij poskładanymi paskami folii aluminiowej, by galaretka nie spływała na boki.
-
Krok 17
Ciasto zalej lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Wstaw na noc do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kora-orzechowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze