Ciasto Aniołek
Czy tylko ja nie znałam Ciasta Aniołek?! 🍰 👼 Ten śmietankowy wypiek z maślanymi blatami, kremem budyniowym i wiórkami kokosowymi jest często wybierany jako ciasto na Pierwszą Komunię 🕊️🥥
PS. W mojej wersji, zamiast tradycyjnie dodawanego amoniaku, znajdziecie sodę oczyszczoną, która jest łatwiej dostępna.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto aniołek
-
Krok 1
Mąki przesiej do misy. Sodę* wymieszaj w śmietanie i dodaj ją do ciasta z pozostałymi składnikami.
-
Krok 2
Ciasto zagnieć i podziel na 4 równe części, formując kulki.
-
Krok 3
Każdą z nich rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
-
Krok 4
Zdejmij górny arkusz papieru. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 5
Piecz każdą warstwę przez około 12 minut.
Krem budyniowy do ciasta aniołek
-
Krok 6
Do rondelka przelej mleko, dodaj masło i cukry, zagotuj.
-
Krok 7
W tym czasie wymieszaj w śmietanie proszek budyniowy. Dodaj go do zagotowanego mleka i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji kremu budyniowego.
-
Krok 8
Przestudzonym kremem przełóż każdy blat ciasta.
-
Krok 9
Owiń w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
-
Krok 10
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.
Sodę oczyszczoną możesz zastąpić amoniakiem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-aniolek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze