Karmelowo-piernikowy kopiec kreta
Miliony ludzi nie mogą się mylić – najlepszy i ukochany przez wszystkich… kopiec kreta! Tym razem w wersji nieco jesiennej, bo z dodatkiem korzennej przyprawy i karmelizowanych bananów 🍌🍌🍌
Karmelowo-piernikowy kopiec kreta otula jak najmilszy kocyk🍂Delikatne nuty korzennych przypraw, waniliowy krem i banany zatopione w gęstym, karmelowym sosie. To taka miłość, która nie kończy się na jednym kawałku – ona trwa do ostatniego okruszka!🤭
Jeśli kochasz tradycyjną wersję tego kultowego ciasta, koniecznie wypróbuj moją wariację – karmelowo-piernikowy kopiec kreta.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Przygotuj miękkie masło oraz cukier.
-
Krok 3
Masło utrzyj z cukrem.
-
Krok 4
Następnue ciągle ucierając dodaj żółtka oraz śmietanę. W osobnej misie ubij białka.
-
Krok 5
Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę korzenną, kakao oraz proszek do pieczenia.
-
Krok 6
Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj.
-
Krok 7
Ubite białka wymieszaj z pozostałym ciastem.
-
Krok 8
Przełóż ciasto do formy i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 10
Wystudzone ciasto wyciągnij z formy. Środek ciasta wydrąż łyżką, pokrusz i włóż do miseczki.
Banany w karmelu:
-
Krok 11
Banany pokrój w plasterki. Cukier skarmelizuj. Następnie ściągnij garnek z palnika. Dodaj śmietankę i intensywnie mieszaj do uzyskania karmelowego sosu.
🦉Jeżeli obawiasz się przygotowania karmelu - przeczytaj naszą poradę.
-
Krok 12
Dodaj pokrojone wcześniej banany i dobrze wymieszaj. Banany w karmelu rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
Krem śmietankowy:
-
Krok 13
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj pastę waniliową.
-
Krok 14
Na schłodzoną masę bananową wyłóż ubitą śmietankę.
-
Krok 15
Masę rozsmaruj na cieście, tworząc delikatną górkę.
-
Krok 16
Wierzch ciasta obłóż pokruszonym wcześniej ciastem. Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny przed podaniem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/karmelowo-piernikowy-kopiec-kreta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze