1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Przekładane ciasto pistacjowe

Przekładane ciasto pistacjowe

przekładane ciasto pistacjowa wszystkiego słodkiego
przekładane ciasto pistacjowa wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Delikatny pistacjowy biszkopt, aksamitny krem na bazie pasty z pistacji, polewa z białej czekolady i świeże maliny na zwieńczenie. Brzmi jak coś z witryny ekskluzywnej cukierni? Być może. Ale zrobisz je bez problemu w swojej kuchni.

Podstawą przekładanego ciasta pistacjowegodwie warstwy miękkiego biszkoptu pistacjowego – lekkiego, ale wyrazistego. To nie jest zwykłe „zielone ciasto” – to dopracowana baza, która idealnie komponuje się z kremem.

Aksamitny krem pistacjowy, który rozpływa się w ustach. Zrobiony na bazie mascarpone i pasty pistacjowej, stanowi idealne połączenie słodyczy i orzechowej głębi.

Całość ciasta pistacjowego wieńczy błyszcząca polewa z białej czekolady, a na niej – świeże maliny. Ich lekko kwaskowaty smak przełamuje słodycz ciasta i dodaje mu lekkości. Nie wspominając już o tym, że wyglądają zjawiskowo 💚 💚 💚

Gotowi na pistacjowy zawrót głowy?

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka oraz Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto pistacjowe

  • Krok 1

    Masło rozpuść i wymieszaj z pastą pistacjową i solą.

    w miseczce rozpuszczone masło Kerrygold z pastą pistacjową
  • Krok 2

    Szpinak przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj z masą pistacjową.

    w wysokim naczyniu szpinak obok miseczka z pastą pistacjową
  • Krok 3

    Jajka z cukrem ubij z cukrem na gęstą, jasną masę (około 10 minut).

    w misie robota bosch ubijane jajka obok masa szpinakowa
  • Krok 4

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    w miseczce mąka polka z proszkiem do pieczenia dr. oetker
  • Krok 5

    Zmniejsz obroty i dodaj masę pistacjową.

    w robocie miksowane ciasto pistacjowe
  • Krok 6

    Na końcu delikatnie i krótko wmiksuj wymieszane mąki. 

    w robocie miksowane ciasto pistacjowe obok w miseczkach suche składniki
  • Krok 7

    Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 43 minuty, do suchego patyczka.

    w dużej blaszce upieczone ciasto pistacjoweciasto pistacjowe
  • Krok 8

    Upieczone ciasto przekrój na pół, przełóż do prostokątnego rantu lub mniejszej formy.

    ciasto pistacjowe przekrojone do przełożenia kremem

Krem pistacjowy

  • Krok 9

    Serek mascarpone zmiksuj z pastą pistacjową i cukrem pudrem. Żelatynę namocz w wodzie.

    w miseczce krem pistacjowy obok namoczona żelatyna
  • Krok 10

    Nasącz pierwszy blat.

    Śmietankę ubij, pod koniec dodaj serek mascarpone z pastą pistacjową i rozpuszczoną w wodzie żelatyną.

    w misce krem pistacjowy do przekładanego ciasta pistacjowego
  • Krok 11

    Przełóż kremem i przykryj drugim blatem, nasącz.

    w rancie ciasto pistacjowe z kremem mascarpone

Polewa z białej czekolady

  • Krok 12

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką. Dokładnie wymieszaj kiedy się rozpuści i przelej na wierzch ciasta.

    Przed podaniem udekoruj malinami.

    w szklanym naczyniu biała czekolada zalana śmietanką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/przekladane-ciasto-pistacjowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej