Przekładane ciasto pistacjowe



Delikatny pistacjowy biszkopt, aksamitny krem na bazie pasty z pistacji, polewa z białej czekolady i świeże maliny na zwieńczenie. Brzmi jak coś z witryny ekskluzywnej cukierni? Być może. Ale zrobisz je bez problemu w swojej kuchni.
Podstawą przekładanego ciasta pistacjowego są dwie warstwy miękkiego biszkoptu pistacjowego – lekkiego, ale wyrazistego. To nie jest zwykłe „zielone ciasto” – to dopracowana baza, która idealnie komponuje się z kremem.
Aksamitny krem pistacjowy, który rozpływa się w ustach. Zrobiony na bazie mascarpone i pasty pistacjowej, stanowi idealne połączenie słodyczy i orzechowej głębi.
Całość ciasta pistacjowego wieńczy błyszcząca polewa z białej czekolady, a na niej – świeże maliny. Ich lekko kwaskowaty smak przełamuje słodycz ciasta i dodaje mu lekkości. Nie wspominając już o tym, że wyglądają zjawiskowo 💚 💚 💚
Gotowi na pistacjowy zawrót głowy?
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka oraz Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto pistacjowe
-
Krok 1
Masło rozpuść i wymieszaj z pastą pistacjową i solą.
-
Krok 2
Szpinak przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj z masą pistacjową.
-
Krok 3
Jajka z cukrem ubij z cukrem na gęstą, jasną masę (około 10 minut).
-
Krok 4
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 5
Zmniejsz obroty i dodaj masę pistacjową.
-
Krok 6
Na końcu delikatnie i krótko wmiksuj wymieszane mąki.
-
Krok 7
Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 43 minuty, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Upieczone ciasto przekrój na pół, przełóż do prostokątnego rantu lub mniejszej formy.
Krem pistacjowy
-
Krok 9
Serek mascarpone zmiksuj z pastą pistacjową i cukrem pudrem. Żelatynę namocz w wodzie.
-
Krok 10
Nasącz pierwszy blat.
Śmietankę ubij, pod koniec dodaj serek mascarpone z pastą pistacjową i rozpuszczoną w wodzie żelatyną.
-
Krok 11
Przełóż kremem i przykryj drugim blatem, nasącz.
Polewa z białej czekolady
-
Krok 12
Czekoladę zalej gorącą śmietanką. Dokładnie wymieszaj kiedy się rozpuści i przelej na wierzch ciasta.
Przed podaniem udekoruj malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/przekladane-ciasto-pistacjowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze