Krem budyniowy – pyszny i delikatny w smaku. Świetnie sprawdzi się do ciast przekładanych, tortów, babeczek, karpatki czy tarty. Możesz go przygotować na dwa sposoby – od podstaw lub z użyciem gotowego budyniu. Poniżej znajdziesz wskazówki krok po kroku jak przygotować krem budyniowy na dwa sposoby, a także kilka porad co zrobić, żeby zawsze się udał!
W tym artykule przeczytasz:
- Przepis na krem budyniowy z żółtkami
- Przepis na krem budyniowy z gotowego budyniu
- Dwa sposoby na łączenie masła z budyniem
- Wskazówki o czym należy pamiętać przy przygotowywaniu kremu budyniowego
- Co zrobić, gdy krem budyniowy jest za rzadki?
- Dlaczego krem budyniowy nie gęstnieje?
- Co zrobić gdy krem budyniowy się zwarzy?
- Czy można wykorzystać krem budyniowy przygotowany poprzedniego dnia?
- Czy krem budyniowy można piec?
- Ciasta z kremem budyniowym – Przepisy
- Który budyń wybrać do przygotowania kremu budyniowego?
1. Krem budyniowy (z żółtkami) – Klasyczny Przepis
Klasyczny, waniliowy krem budyniowy przygotowuje się z mleka, żółtek, cukru, mąki pszennej, skrobi kukurydzianej i masła. Jego pełny smak z pewnością wynagrodzi Tobie czas spędzony na ucieraniu i mieszaniu kremu cukierniczego. 🙂
Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić waniliowy krem budyniowy od podstaw.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 laska Wanilii Bourbon z Wysp Pacyfiku
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 20 g mąki pszennej
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
Jeżeli chcesz przygotować krem budyniowy bez laktozy użyj masła i mleka bez laktozy.
Sposób przygotowania kremu budyniowego z żółtkami
-
Krok 1
Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i przełóż ziarenka do garnka. Podgrzewaj mleko z wanilią do zagotowania, a następnie przecedź przez sito.
-
Krok 2
Żółtka i cukier utrzyj do białości. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj do nich skrobię kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną.
-
Krok 3
Miksuj żółtka, cukier i mąki do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając.
-
Krok 4
Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika. Następnie przełóż go do miseczki i przykryj folią spożywczą. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 5
Do kremu w temperaturze pokojowej wmiksuj pokrojone, miękkie masło.
-
Krok 6
Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz przepis na ciasto z powyższym kremem budyniowym
2. Krem budyniowy z gotowego budyniu (bez żółtek) - Prosty Przepis
Szybki i prosty sposób na krem budyniowy bez żółtek, który świetnie sprawdzi się do wielu ciast i tortów. Możesz go przygotować w wersji bez laktozy i bez glutenu. Wybierz swój ulubiony budyń – waniliowy, śmietankowy, toffi czy czekoladowy i przygotuj krem! Wystarczy Ci do niego kilka podstawowych składników – budyń, mleko, cukier i masło.
Składniki na krem budyniowy z gotowego budyniu (bez żółtek):
- 2 Budynie śmietankowe Dr. Oetkera
- 800 ml mleka*
- 120 g cukru
- 200 g masła*
*Jeżeli chcesz przygotować krem budyniowy bez laktozy użyj mleka i masła bez laktozy.
Sposób przygotowania kremu budyniowego z gotowego budyniu
-
Krok 1
700 ml mleka podgrzej w rondelku. Następnie dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
-
Krok 2
Pozostałe 100 ml zimnego mleka wymieszaj dokładnie z budyniami.
-
Krok 3
Budynie wymieszane z mlekiem powoli wlewaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zrobi się gęsty.
-
Krok 4
Tak przygotowany budyń przełóż do miski. Przykryj go folią spożywczą, dokładnie dociskając do budyniu. Pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony krem zmiksuj i dodawaj do niego stopniowo miękkie masło.
Przepis na ciasto z kremem budyniowym na bazie gotowego budyniu:
3. Dwa sposoby na łączenie masła z budyniem w kremie budyniowym:
Poniżej znajdziesz dwa najpopularniejsze sposoby na łączenie masła z budyniem:
- Dodanie budyniu do utartego masła
Umieść masło (o temperaturze pokojowej) w misce i utrzyj je mikserem. Dodawaj budyń łyżka po łyżce do ubitego masła i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. W zależności od przepisu wmieszaj alkohol i połącz go z resztą kremu.
- Dodanie masła do budyniu
Kawałki masła o temperaturze pokojowej dodaj do budyniu, również w temperaturze pokojowej.
4. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu kremu budyniowego?
- Wszystkie składniki, których używasz do przygotowania kremu maślanego powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie nie będą mogły się połączyć podczas miksowania i się zwarzą.
- Nie dodawaj gorącego budyniu do masła. Doprowadzi to do roztopienia masła i w efekcie nie będzie można go utrzeć razem z budyniem.
- Użyj prawdziwego masła! Ilość tłuszczu mlecznego w maśle nie powinna być niższa niż 82%.
- Masło należy dodawać stopniowo do budyniu. Warto pokroić je na małe kawałałki i dopiero wtedy dodawać do budyniowej masy.
5. Co zrobić gdy krem budyniowy jest zbyt rzadki?
Jeśli krem jest zbyt rzadki zaraz po przygotowaniu, należy włożyć go na kilka godzin do lodówki i ponownie wymieszać mikserem. Zawarte w nim masło pod wpływem temperatury nada kremowi odpowiedniej, gęstej konsystencji.
Jeśli krem nadal jest zbyt rzadki można uratować go dodając budyń przygotowany ze zmniejszonej ilości mleka. Zarówno budyń, jak i przygotowany wcześniej krem powinny być w tej samej temperaturze, aby uniknąć zważenia. Budyń dodajemy łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Możesz również wzmocnić krem za pomocą żelatyny. Do kremu dodaj 1-2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej wcześniej w ciepłym mleku i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
6. Dlaczego krem budyniowy nie gęstnieje?
Krem budyniowy najczęsciej nie gęstnieje, ponieważ użyty do niego budyń był zbyt krótko gotowany. Należy zwrócić uwagę, czy gęstość przygotowywanego przez nas budyniu jest odpowiednia - zbyt rzadki rozrzedzi nam krem.
Bardzo ważne jest, aby przygotowując budyń użyty do kremu trzymać się proporcji – czy to podanych w przepisie, w przypadku budyniu na jajkach, czy podanych na opakowaniu budyniu. Przykładowo – zbyt duża ilość mleka spowoduje, że budyń będzie rzadszy i nasz krem nie uzyska pożadanej konsystencji.
7. Co zrobić gdy krem budyniowy się zwarzy?
Przeczytaj naszą poradę jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?
8. Czy można wykorzystać krem budyniowy przygotowany poprzedniego dnia?
Oczywiście, że tak! Krem budyniowy przygotowany poprzedniego dnia możesz jak najbardziej wykorzystać. Przyda Ci się do tego kilka wskazówek. Lekko podgrzej krem budyniowy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i następnie ponownie dobrze wymieszaj go mikserem. Zwróć uwagę na to, że jeszcze lepiej i równomierniej podgrzejesz krem jeśli włożysz go na noc do lodówki, a następnie pozostawisz go na 1h w temperaturze pokojowej. Podgrzewanie zimnego kremu budyniowego w kąpieli wodnej trwa około 15 minut. W czasie kąpieli wodnej mieszaj masę szpatułką.
Dopóki nie podgrzejesz kremu będzie on wyglądał na zwarzony. Warzenie znika po ponownym zmiksowaniu kremu.
9. Czy krem budyniowy można piec?
Ciasta z budyniem jak najbardziej można piec. Do tego typu ciast należą przede wszystkim ciasta kruche i półkruche z kremem budyniowym , do którego podczas gotowania dodawane jest masło, lub zamiast w gotowane są na śmietance.
Kremów budyniowych, przygotowywanych na zimno z dodatkiem utartego masła lub ubitą śmietanką czy mascarpone - nie pieczemy. Są to najczęściej ciasta i desery na cieście parzonym, desery z kremem budyniowym na zimno, przekładane ciasta biszkoptowe, ciasta bez pieczenia na herbatnikach oraz torty.
10. Ciasta z kremem budyniowym
Krem budyniowy możesz wykorzystać do przełożenia tortu lub do ciast przekładanych. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów na pyszne ciasta dla wielbicieli budyniu!
-
Przepisy
11. Który budyń wybrać do przygotowania kremu budyniowego?
Do kremu budyniowego warto wybrać budyń bez cukru (waniliowy, śmietankowy, czekoladowy i toffi w zależności od gustu). Wybierając budyń bez cukru możemy lepiej kontrolować zawartość cukru w kremie budyniowym.
-
Gdzie kupić budyń bez cukru?
Budynie tradycyjne bez cukru znajdziesz w większości sklepów stacjonarnych, ale również w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-budyniowy-przepis-i-porady |
Komentarze