1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pijana śliwka

Pijana śliwka

ciasto pijana śliwka na biszkopcie czekoladowym nasączonym rumem, przełożonym kremem budyniowym wymieszanym z pokrojonymi suszonymi śliwkami gotowanymi w rumie oraz polanym polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 22 oceny

"Pijana śliwka" to idealny przepis na ciasto w wersji dla dorosłych, które zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Puszysty biszkopt nasączony sokiem ze śliwek i rumem oraz delikatny krem budyniowy idealnie ze sobą współgrają. Smakuje wybornie i prezentuje się z gracją! Nie można przestać go jeść. Polecam! 🍫💜

Jeżeli szukasz pomysłu, co zrobić ze śliwkami, koniecznie zobacz naszą poradę!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Śliwki w rumie:

  • Krok 1

    Suszone śliwki Bakal zalej rumem i podgrzewaj przez minutę.

    śliwki suszone zalane rumem w garnku
  • Może się przydać

    Śliwki z linii Bakal Soft zostały poddane procesowi nawodnienia i stają się miękkie i delikatne.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Odstaw je do napęcznienia na kilka godzin, a następnie pokrój. Sok z rumu i śliwek zostaw do nasączenia ciasta.

    śliwki suszone zalane rumem w garnku oraz pokrojone śliwki na desce z nożem

Biszkopt kakaowy na ciasto pijana śliwka:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o wymiarach 25 cm x 35 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 4

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

    białka z cukrem ubite w szklanej misce i żółtka w miseczce
  • Krok 5

    Cienkim strumieniem wlej olej.

    Olej z szklance i masa jajeczna w misce
  • Krok 6

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj je delikatnie do masy jajecznej.

    Mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao w jednej miseczce i masa jajeczna w drugiej misce
  • Krok 7

    Biszkopt piecz przez 40 minut w 170°C. 

    kakaowy biszkopt w formie do pieczenia przed upieczeniem
  • Krok 8

    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź, a następnie przekrój go na dwa blaty.

    Upieczony biszkopt pokrojony na dwa blaty
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Krem budyniowy:

  • Krok 9

    Zagotuj 400 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rózgą kuchenną rozmieszaj zawartość opakowania z budyniem i cukrem. Rozmieszany proszek wlej do gorącego mleka i ciągle mieszając zagotuj do zgęstnienia.

    Garnek z mlekiem na palniku kuchenki i mleko rozmieszane z budyniem i cukrem w misce z rózgą kuchenną
  • Krok 10

    Budyń przelej do miski i przykryj go szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstaw go do wystudzenia.

    Budyń przykryty folią spożywczą w kontakcie
  • Krok 11

    Gdy budyń się wystudzi, utrzyj masło na jasny i puszysty krem. Do masła stopniowo dodawaj budyń i krótko miksuj do połączenia składników.

    Utarte masło w misce i wystudzony budyń w drugiej misce
  • Krok 12

    Wymieszaj sok ze śliwek z rumem oraz rum i nasącz blaty ciasta. Krem budyniowy wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Tak przygotowanym kremem posmaruj biszkopt i przykryj drugim blatem biszkoptu.

    Krem budyniowy wymieszany ze śliwkami i wyłożony na biszkopcie

Polewa czekoladowa:

  • Krok 13

    Śmietankę doprowadż do wrzenia i natychmiast ściągnij z palnika. Dodaj czekoladę i odstaw na kilka minut do rozpuszczenia. Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.

    Czekolada pokrojona na kawałki w miseczce i śmietanka w garnuszku na palniku
  • Krok 14

    Polewę równomiernie rozprowadź na cieście. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Polewa czekoladowa rozsmarowana na górnym blacie biszkoptu
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Posyp ciasto chrupiącymi Mini Crispearl's Mona Lisa lub udekoruj eleganckimi ołówkami 🛒, aby nadać mu dodatkowego szyku i smaku belgijskiej czekolady.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/pijana-sliwka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej