Biscotti z pistacjami i białą czekoladą
Włoskie ciasteczka biscotti dzięki podwójnemu wypiekaniu są niezwykle chrupiące. Poniższa wersja zawiera pistacje i białą czekoladę, co nadaje im wspaniałego aromatu i smaku. Co ważne, te chrupiące ciasteczka długo zachowują świeżość. Będą idealne do kawy dla gości lub kieliszka wina. Poznaj mój sprawdzony przepis na biscotti z białą czekoladą i pistacjami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biscotti z pistacjami i białą czekoladą:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka.
-
Krok 3
Delikatnie mieszając, wsypuj do maślanej masy na przemian: przesianą mąkę z proszkiem, białą czekoladę i pistacje. Z zagniecionego ciasta, uformuj dwa wałki o średnicy około 3-4 cm i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Piecz przez około 25-30 minut.
-
Krok 5
Po przestudzeniu, ciasto przełóż na deskę do krojenia. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm.
-
Krok 6
Kromki z ciasta ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 10 minut, następnie obróć ciasteczka i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciastka powinny być chrupkie.
Dekorowanie biscotti:
-
Krok 7
Gdy biscotti wystygną, roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Miskę z pokrojoną czekoladą umieść na garnku z gotującą się wodą. Polej nią ciastka i posyp posiekanymi pistacjami.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia i dekorowania ciast i ciasteczek marki Wilton.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/biscotti-z-pistacjami-i-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze